Založ si blog

Beblavý, Macháčková, Petrík a Simom – morálne právo alebo podraz?

Má novozvolený poslanec morálne právo opustiť politickú stranu, na palube ktorej sa doviezol do parlamentu? NIE! Novozvolení poslanci sú zástupcovia občanov. A občania si zvolili politickú stranu, nie poslanca.

Majú predsa vykonávať svoj mandát osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi. Prečo teda opúšťajú svojich voličov a svoje strany ešte skôr ako bola ustanovujúca schôdza nového parlamentu?

Náš volebný systém neumožňuje zvoliť si svojho kandidáta, umožňuje len zvoliť si politickú stranu a preferenčne zakrúžkovať kandidáta z tých, ktorých strana dala vo voľbách na kandidátsku listinu.

Ani Beblavý, ani Macháčková ani Petrik a ani Simom nemali morálne právo vystúpiť z politickej strany bezprostredne po voľbách. Mohli uplatniť svoje ústavné právo – rozhodovať sa a hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia.

Veľkoryso a teatrálne sa vzdávajú členstva a volených funkcií v stranách. Prečo sa rovnako veľkoryso a teatrálne nevzdajú volenej funkcie poslanca. Funkcie, ktorá prináleží najprv strane a až potom jednotlivcovi, keď už sa snažia prezentovať ako MORÁLNI JEDINCI?

Republiková rada Most-Híd sa rozhodla o vytvorení vládnej koalície so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. Z 50 jej členov hlasovalo 41 za vstup do vlády v takejto koalícií. Je to drvivá väčšina.

Napriek tomu jej zakladajúci člen Zsolt Simon, ktorý mal 27 041 preferenčných hlasov, vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany Most-Híd je to 15,94%,  odchádza zo strany.

Miroslav Beblavý, ktorý pripúšťal pred voľbami aj koalíciu so Smerom-SD dostal vo voľbách 36 485 preferenčných hlasov. Vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany #Sieť je to 24,95%. Jeho morálka mu však neumožňuje v strane #Sieť zotrvať.

Katarína Macháčková, áno tá Katarína Macháčková, ktorá ešte v roku 2014 kandidovala na primátorku Prievidze s podporou strany Smer-SD a SNS, je teraz striktne proti koalícií práve s týmito stranami. Získala 19 587 preferenčných hlasov, vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany #Sieť je to 13,39%. Rovnako odchádza, lebo jej svedomie jej nedovoľuje ostať, sklamala by svojich voličov.

Čerešnička na tortičke je Simona Petrík. Túto mladú ženu, o ktorej ste určite nikdy nič nepočuli, chcelo vidieť v parlamente LEN 2065 voličov, čo vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany #Sieť je to LEN 1,41 % !!! „Prekrúžkovala“ sa zo siedmeho miesta na desiate. Asi Beblavý zatlačil a musela sa pridať na jeho stranu.

Majú títo „morálni, čestní a odvážni“ ľudia právo sedieť 4 roky v parlamente za naše dane? Kto chce ku sebe poslancov, ktorí zutekajú pri prvom probléme  a nie sú ochotní podriadiť sa rozhodnutiam väčšiny v strane? Toto majú byť hrdinovia či vzory novej pravice?

Ochráň sa Slovensko.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 556433x
Priemerná čítanosť článkov: 4839x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy