Založ si blog

Potraviny sú nekvalitné a Komisia nečinná

Na medzinárodnej politickej scéne je z pohľadu V4 asi najskloňovanejšou aktuálnou témou dvojaká kvalita potravín. Jedná sa v skratke o to, že na východ Európy rôzni činitelia dodávajú menej kvalitné potraviny ako na západ a do iných častí Európy. Čo je dôvodom? To je priestor na diskusiu, ale situácia je určite natoľko vážna, že by sa mala riešiť čo najurgentnejšie.

Z tohto pohľadu bol veľmi podstatný spoločný postup krajín V4. Tie sa rozhodli situáciu riešiť celkom verejne a bez zbytočného váhania. Treba priznať, že sa situácie chopil najmä slovenský premiér Róbert Fico, ktorý si naplánoval stretnutie s najvyšším predstaviteľom Európskej Komisie Junckerom. Ten mi však nepríde moc odhodlaný neodkladne riešiť situáciu. V prípade, že bude Komisia v tejto veci nečinná, V4 by sa mala obrátiť iné orgány.

Táto otázka je mimo iného aj problémom z pohľadu potravinovej bezpečnosti. Tá by mala byť dodržiavaná a to v záujme každého člena EÚ. Práve preto považujem Ficov postup v tejto veci za správny.

Zo stretnutia Fica s Junckerom mám však zmiešané pocity. Juncker síce pripustil, že sa situáciou bude zaoberať, no vôbec nepredstavil konkrétne kroky. Krajiny V4 sa teraz možno v tejto otázke trošku upokoja, no určite by nemali ostať nečinné.

Juncker samozrejme nezabudol pripomenúť svoju spokojnosť s faktom, že krajiny V4 prvýkrát žiadajú o výraznejšie prejavovanie kompetencií Komisie, no to vôbec nie je ta najpodstatnejšia vec, ktorú si mal na stretnutí s Ficom uvedomiť. V prvom rade je dôležité, aby si Juncker uvedomil, že dvojaká kvalita potravín nemusí viesť len k ohrozovaniu zdravia občanov východnej časti EÚ, ale aj k ohrozeniu regionálnej bezpečnosti.

A z tohto pohľadu by mala Komisia zasiahnuť ihneď a nie v priebehu niekoľkých rokov, ako to sám Juncker naznačil.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557742x
Priemerná čítanosť článkov: 4850x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy