Založ si blog

Opozícia pokračuje v trende štiepenia sa

Ani po čiastočnom víťazstve v župných voľbách sa opozícia nespráva voči svojim voličom zodpovedne. Motív voľby kohokoľvek okrem Smeru je teda aj naďalej ten jediný tromf, ktorý jej ostáva v rukách. Takýto štýl politiky však nie je udržateľný.

Víťazstvo v župných voľbách býva často preceňované. Opozícia si privlastňuje aj úspechy ľudí, ktorí do nej fakticky nepatria. Robí tak napríklad v prípade Lunterovho víťazstva v BBSK, pri čom úplne zabúda na fakt, že Smer tohto kandidáta podporoval oveľa skôr, a zároveň zabúda, že podpore opozície predchádzali niekoľkotýždenné spory o to, že kto vo voľbách vedie, aké prieskumy by mali byť brané v úvahu a podobne. Podpora Luntera zo strany opozície nastala až v momente, kedy si Martin Klus uvedomil svoje minimálne šance vyhrať. Odstúpenie tohto kandidáta bol však skôr ľudský a individuálny krok, nie opozičný.

Ale dobre, dajme tomu, že pripíšeme opozícii aj to, čo si chybne nahovára. V tom prípade by sa opozícia mala začať správať štátnicky – pretože už nezastupuje len samú seba, ale aj nemalé množstvo ľudí. Aká je ale realita? Realita potvrdzuje domnienky, že opozícia nie je schopná vládnuť.

Namiesto jednotnejšieho vystupovania, ponúkania jasnej alternatívy a vytvárania kvalitného programu, sa nám opozícia aj naďalej rozkrajuje na stále menšie a menšie kúsky. Sulík sa ešte pred pár dňami v relácii tváril, že je jasným budúcim premiérom a že mu ostáva už len rozmýšľať nad tým, že ako bude vyzerať program budúcej vlády. Nuž, SaS chce byť zjavne vládnou stranou… smiešne, keďže táto strana nemá vysporiadané ani len vlastné vnútorné vzťahy.

A tak sa nám táto „budúca hlavná vládna sila“ rozpadá priamo pod nosom predsedu Sulíka. SaS sa štiepila už v minulosti, pri čom odišli veľmi významné osobnosti tejto strany – najmä Mihál, Miškov, Krajcer, Kollár a ďalší. Odišli nie len významné osobnosti, ale aj množstvo bývalých ministrov a odborníkov, ktorí so smerovaním strany neboli spokojní. V dnešnej dobe je výrazný odchod Poliačika, ktorého bude pravdepodobne nasledovať aj Nicholsonová. Tu už sa síce nedá hovoriť o odborníkoch, ale o významných osobách strany určite áno.

Je na mieste otázka, že ak sa SaS štiepila doteraz, prečo by to nemalo pokračovať? Navyše, v kombinácii s lídrami ostatných strán ako Matovič, Danko, Kollár a Hlina sa asi stabilná vláda nedá zložiť. Tak sa trochu zobuďme.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557909x
Priemerná čítanosť článkov: 4851x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy