Založ si blog

Zmrazovanie platov poslancov nebude, ale fakticky sa takmer nezvýšia

Ak by sme dnes mali vládu pravicového zlepenca, asi by bola situácia takáto: vládne strany by medzi sebou nekomunikovali, cez médiá by si posielali nepríjemné odkazy a čoskoro by sme boli svedkami ďalšieho pádu pravicovej vlády. Nemusíme chodiť ani veľmi do histórie, keďže presne takto padla Radičovej vláda, vďaka nedostatočnej komunikácii a ako dôsledok nedohodnutých pravidiel.

Súčasná koalícia nie je bez problémov, ale oproti minulým pravicovým zlepencom existujú zásadné rozdiely. Vládna kríza vždy trvá kratšie, politici medzi sebou minimálne komunikujú cez médiá a oveľa viac osobne a v neposlednom rade sa spoločným úsilím v obidvoch krízach podarilo nájsť riešenie uspokojivé pre všetky zúčastnené strany. Tentokrát sa jednalo o roztržku medzi Smerom a Mostom-Híd.

Zo začiatku to vyzeralo zle, ale vzhľadom na viaceré skutočnosti by som sa priklonil skôr k názoru, že sa pod to podpísali médiá. Tie už písali rôzne katastrofické scenáre v podobe predčasných volieb, odstúpenia premiéra a tak podobne. Skutočnosť je však taká, že kde sa nájde spoločná reč, tam sa nájde aj riešenie.

Smeru išlo v princípe o to, aby sa platy poslancov nezvýšili o výraznú čiastku a netrval nutne na slovese „zmraziť“. Mostu na strane druhej vadilo zmrazenie, avšak netrval nutne na navýšení platov o výraznú čiastku. Symbolické navýšenie je veľmi kompromisným riešením pre všetky vládne strany, ale v prvom rade pre občanov, ktorí sa nebudú musieť pozerať na to, ako si politici zvyšujú platy o 1000 Eur.

Výsledkom tohto menšieho konfliktu je pravdepodobne opäť silnejšia koalícia, preukázanie príkladnej akcieschopnosti a veľmi správny kompromis. Opozícia do toho zasahuje, ale nie konštruktívne – jediným cieľom je pošpiniť vládne strany. Škoda, keby sa dalo s opozíciou konštruktívne komunikovať, možno by sa dokonca mohla aj zapojiť do diskusie.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 556431x
Priemerná čítanosť článkov: 4839x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy