Založ si blog

Kaliňák ako premiér?

Minister vnútra Kaliňák by sa mohol stať premiérom, alebo aspoň predsedom strany Smer. Toto sú celkom živé informácie, ktoré pochádzajú z rôznych priamo zúčastnených zdrojov. Musíme si priznať, že vzhľadom na posledné prieskumy by si Kaliňák jednu z týchto dvoch pozícii, poprípade obe, vedel obhájiť.

Prečo? Podľa prieskumov je Kaliňák druhým najdôveryhodnejším politikom Smeru. A demokracia je predsa o tom, že čo si želajú ľudia. Nejedná sa o prieskum robený na voličoch Smeru, ale jedná sa o prieskum robený na voličoch ako celku. Je to teda celkom vypovedajúce – minimálne o názore voličov. Máme tu teda kauzy, niektoré pravdivé, niektoré naopak nepravdivé, ale čo je reálne hmatateľné, je práve názor ľudí.

Robert Fico 23%
Robert Kaliňák 9,2%
M. Lajčák 8,6%
V. Remišová 7,5%
M. Kotleba 6,4%
M. Beblavý 4,2%
A. Hlina 3,8%
P. Pellegrini 3,7%
L. Nicholsonová 2,6%

Pozn. výpis podpory ľudí, o ktorých sa hovorí v článku

Naviac sem vstupuje akási hra medzi premiérom Ficom a prezidentom Kiskom. Prezident Kiska totižto môže vymenovať Fica za ústavného sudcu a v zásade to ani neodmieta, no má zjavne niekoľko podmienok, ktoré sa týkajú najmä Kaliňáka. Ak sa potvrdí, že Kiska nechce Kaliňáka vo vláde, Kaliňák sa stane predsedom najväčšej strany na Slovensku, čo samozrejme nie je málo. Naviac s oprávnením od voličov.

V neposlednom rade je vhodné porovnať, že ako Kaliňák v prieskume dopadol v porovnaní s niektorými opozičnými politikmi, ktorí by sa dozaista radi postavili na čelo vlády. Pokiaľ ide o Mariána Kotlebu, ten má nižšie preferencie. Pokiaľ sa jedná o Miroslava Beblavého, ktorý sa v poslednej dobe prezentuje ambíciou chopiť sa moci prostredníctvom novej strany, tak ten dopadol oveľa horšie – podporu mu vyjadrila menej ako polovica voličov oproti Kaliňákovi. Nicholsonová, Remišová, Hlina – teda ďalší, ktorí by radi sami seba nazvali obrodou, dopadli ešte horšie.

Horšie dopadli aj jeho kolegovia zo Smeru, ktorí sú podobne často považovaní za nástupcov Fica. Pellegrini s výrazne nižšou podporou oproti Kaliňákovi, Lajčák ako uznávaný politik a štátnik s o niečo nižšou podporou.

Otázkou teda nie je, že či by mal Fica nahradiť Kaliňák, lebo názor ľudí hovorí jasne. Otázkou skôr je, že ak nie on, tak kto?

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 556470x
Priemerná čítanosť článkov: 4839x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy