Založ si blog

Kaliňák ako premiér?

Minister vnútra Kaliňák by sa mohol stať premiérom, alebo aspoň predsedom strany Smer. Toto sú celkom živé informácie, ktoré pochádzajú z rôznych priamo zúčastnených zdrojov. Musíme si priznať, že vzhľadom na posledné prieskumy by si Kaliňák jednu z týchto dvoch pozícii, poprípade obe, vedel obhájiť.

Prečo? Podľa prieskumov je Kaliňák druhým najdôveryhodnejším politikom Smeru. A demokracia je predsa o tom, že čo si želajú ľudia. Nejedná sa o prieskum robený na voličoch Smeru, ale jedná sa o prieskum robený na voličoch ako celku. Je to teda celkom vypovedajúce – minimálne o názore voličov. Máme tu teda kauzy, niektoré pravdivé, niektoré naopak nepravdivé, ale čo je reálne hmatateľné, je práve názor ľudí.

Robert Fico 23%
Robert Kaliňák 9,2%
M. Lajčák 8,6%
V. Remišová 7,5%
M. Kotleba 6,4%
M. Beblavý 4,2%
A. Hlina 3,8%
P. Pellegrini 3,7%
L. Nicholsonová 2,6%

Pozn. výpis podpory ľudí, o ktorých sa hovorí v článku

Naviac sem vstupuje akási hra medzi premiérom Ficom a prezidentom Kiskom. Prezident Kiska totižto môže vymenovať Fica za ústavného sudcu a v zásade to ani neodmieta, no má zjavne niekoľko podmienok, ktoré sa týkajú najmä Kaliňáka. Ak sa potvrdí, že Kiska nechce Kaliňáka vo vláde, Kaliňák sa stane predsedom najväčšej strany na Slovensku, čo samozrejme nie je málo. Naviac s oprávnením od voličov.

V neposlednom rade je vhodné porovnať, že ako Kaliňák v prieskume dopadol v porovnaní s niektorými opozičnými politikmi, ktorí by sa dozaista radi postavili na čelo vlády. Pokiaľ ide o Mariána Kotlebu, ten má nižšie preferencie. Pokiaľ sa jedná o Miroslava Beblavého, ktorý sa v poslednej dobe prezentuje ambíciou chopiť sa moci prostredníctvom novej strany, tak ten dopadol oveľa horšie – podporu mu vyjadrila menej ako polovica voličov oproti Kaliňákovi. Nicholsonová, Remišová, Hlina – teda ďalší, ktorí by radi sami seba nazvali obrodou, dopadli ešte horšie.

Horšie dopadli aj jeho kolegovia zo Smeru, ktorí sú podobne často považovaní za nástupcov Fica. Pellegrini s výrazne nižšou podporou oproti Kaliňákovi, Lajčák ako uznávaný politik a štátnik s o niečo nižšou podporou.

Otázkou teda nie je, že či by mal Fica nahradiť Kaliňák, lebo názor ľudí hovorí jasne. Otázkou skôr je, že ak nie on, tak kto?

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557455x
Priemerná čítanosť článkov: 4847x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy