Založ si blog

Odznačiky z RTVS by mali odísť z verejnoprávneho priestoru

Vždy som si predstavoval, že byť novinárom vo verejnoprávnej televízii predstavuje celkom slušnú dávku zodpovednosti – či už sa jedná o ľudí priamo na kamerách, alebo hovoríme o ľuďoch, ktorí redakciu podporujú viac spoza kamier. Nebudem spochybňovať Mikov prínos pre RTVS, je faktom, že televízia počas jeho „riaditeľovania“ získala viac podpory a dôvery zo strany ľudí a programová štruktúra taktiež bola celkom fajn.

Aj napriek tomu však po Mikovom odchode vidím obrovský problém, ktorý dnes treba v RTVS riešiť čo najskôr, lebo sa jedná o aspekt našej verejnoprávnej televízie, ktorý vo verejnoprávnej televízii nemá čo robiť.

Protestné snahy voči novému vedeniu RTVS sú snahou menšiny redaktorov RTVS. Ide vlastne o podobnú situáciu ako na verejnosti. Protestuje síce menšina, ale vďaka médiám sa vám zdá, že protestuje väčšina. Médiá majú naozaj obrovskú silu a naše názory skresľujú v nemalej miere. Problémom protestujúcich redaktorov s odznakmi za slušné Slovensko, alebo s tým trápnym vytváraním kultu osobnosti v podobe allforjan, je ich zaujatosť a jasná vyhranenosť. O nich sa už naozaj nedá hovoriť ako o objektívnych ľuďoch. Vedúca rozhlasového spravodajstva RTVS Petra Stano Maťašovská má veľkú pravdu – pokiaľ sú redaktori vyhranení, majú na Slovensku veľké množstvo médií, ktoré sa svojou neprofesionalitou vôbec netaja a určite príjmu obmedzene zmýšľajúceho novinára, teda v prípade, ak rozmýšľa ako väčšina v redakcii.

RTVS by ale nemal byť priestor pre ľudí, ktorých bývalý premiér tak prezieravo nazval „prostitútkami“ – teda pre ľudí, ktorí od subjektov blízkych k jednej strane politickej scény berú peniaze za to, že nakladajú na druhú stranu politickej scény. Zároveň by to nemal byť priestor pre ľudí, ktorí doslova manipulujú verejnou mienkou. Neinformujú ľudí pravdivo, ale zafarbene. Ľuďom nedávajú priestor na vytvorenie názoru, im stačí, keď ľudia preberú ten ich. A keď to náhodou neurobia, majú pre nich pripravené veľké množstvo nálepiek – nazývajú ich ovcami, rusofilmi, fašistami, komunistami, konšpirátormi, šíriteľmi falošných správ a neslušnými ľuďmi. Ak toto niekomu príde v poriadku, tak potom už je to tu fakt na hodený uterák.

Ja by som teda dokonca tvrdil, že ak si chce RTVS zachovať tvár objektívneho spravodajstva, odznačikoví trapkovia by mali ísť kade ľahšie. Lebo to, čo často označujú za hlavnú činnosť politikov, teda klamanie ľudí, oni robia ešte častejšie.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557952x
Priemerná čítanosť článkov: 4852x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy