Založ si blog

Fico mal pravdu – kvóty sú nezmysel a uznala to už aj Merkelová

Migračná kríza a snaha o jej riešenie sa počas dlhých rokov jej trvania stala integrálnou súčasťou diskusie v rámci EÚ. Netreba však zabúdať, že je to téma, ktorá jednoznačne rozdeľuje lídrov jednotlivých krajín – najmä názor západných lídrov sa doteraz výrazne líšil od názoru lídrov z východnejšej časti EÚ. Bývalý premiér Robert Fico a jeho strana Smer-SD sú hlavnými činiteľmi, ktorí sa zaslúžili o odmietavé stanovisko k tejto téme.

Najväčším odporcom Ficových názorov v rámci EÚ, ktoré sa týkajú migračnej krízy, je Angela Merkelová. Tá sa niekoľko rokov snažila o rôzne taktiky, ktoré mali Slovensko a niektorých jeho susedov presvedčiť, že kvóty sú pre EÚ tým správnym riešením. Niekoľko krát sa nám dokonca vyhrážala sankciami, najmä v podobe straty nároku na značnú časť eurofondov.

Kde sme ale dnes? Téma ako taká zľahka utíchla, no problém ostal aktuálnym a čoraz viac sa ukazuje, že EÚ sa modelom nastaveným západnými krajinami s migračnou krízou v skutočnosti nevie vysporiadať. Fico bol často kritizovaný, že názory strany Smer-SD na migračnú krízu sú radikálne a spôsobujú zbytočný strach ľudí. Ak sa však pozriem na úroveň bezpečnosti veľkých miest, ktorých krajiny sa rozhodli vo veľkej miere prijímať migrantov, je mi skoro až do plaču.

Téma určite nie je zbytočná a postoj Smeru-SD nebol vôbec prehnaný. Práve naopak, inšpirovať sa ním začína aj samotná Angela Merkelová, ktorá si zjavne uvedomila, že kvóty a otvorená náruč migrantom nie je práve najlepších riešením. Ak by aspoň prechádzali riadnym procesom kontroly a integrácie do spoločnosti a kultúry, nepoviem, ale nedostatočná kontrola spôsobuje to, že migračná kríza je príležitosťou pre teroristické skupiny voľnejšie preniknúť do EÚ. Malá snaha o integráciu migrantov do spoločnosti a kultúry zas spôsobuje kradnutie, znásilňovanie, pouličné vyčínanie a podobne. 

Merkelová najnovšie tvrdí, že utečenecké kvóty neprispeli k zmieru v Európe, možno práve naopak. Fico mal teda v minulosti jednoznačne pravdu, keď tvrdil, že kvóty sú nezmysel a my ako občania na Slovensku môžeme byť len radi, že sme ich neprijali. EÚ a jej lídri ako Merkelová, by sa mali inšpirovať prístupom Roberta Fica a prístupom V4 ako celku. Ten spočíva v pomoci ľuďom ohrozeným vojnami na miestach, kde existuje problém – V4 na to dokonca vyčlenila už niekoľko miliónov. Bezpečnosť v štátoch V4 je tak bez kvót lepšia a riešenie migračnej krízy je efektívnejšie.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 556434x
Priemerná čítanosť článkov: 4839x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy