Založ si blog

Kiska nezjednocuje, ale rozdrobuje opozíciu

Andrej Kiska prišiel do politiky s veľkými ambíciami. Chcel spájať a nie rozdeľovať, chcel byť prezidentom všetkých občanov a chcel vniesť do politického života určitý poriadok. To, čo vidíme po jeho mandáte, je ale presný opak toho, čo sľuboval.

Zaujímavý je však jeho prístup k opozícii, ktorý pre normálneho človeka nie je vôbec predvídateľný. Bohvie, či je to Kiskom, alebo jeho tímom poradcov s autokratickými tendenciami, ale Kiska nie len, že nie je prezidentom všetkých občanov, no dokonca stráca kontakt ešte aj so svojim voličom, ktorý je z neho značne sklamaný. Namiesto spájania opozície momentálne Kiska robí presný opak a mám pocit, že jeho preferenčný potenciál značne upadá a spomenuté fakty sú toho významným faktorom.

Vzťah Kisku a opozície bol do značnej miery počas prvých dvoch rokov jeho mandátu kooperačný. Opozícia videla v Kiskovi boha, ktorý ju konečne dovedie k úspechu. Nikdy ho však nenazvala opozičným lídrom, lebo sa do tejto role pasuje Richard Sulík, predseda najsilnejšej opozičnej strany. A tu nastáva problém. Akonáhle začal Kiska hovoriť o svojich cieľoch v parlamentnej politike, parlamentné opozičné strany potichu dúfali, že ich jednoducho podporí a chopia sa moci.

Kiska však chce zjavne viac. Kiska nechce už len sedieť v paláci, podpisovať zákony, menovať ľudí do rôznych pozícii a usmievať sa na rôznych reprezentatívnych akciách. Kiska chce vládnuť, chce mať moc – jednoducho trpí presne rovnakou slabosťou, ako veľa ľudí v okolí každého z nás. Po vzniku projektov ako Progresívne Slovensko (PS) a Spolu, sa vzťahy medzi Kiskom a parlamentnou opozíciou stali citlivejšími.

Sulík začal pristupovať ku Kiskovi oveľa tvrdšie a čo nás asi prekvapilo mnohých, začal ho za niektoré veci otvorene kritizovať – napríklad za zavádzanie voliča. V tomto treba dať ale Sulíkovi za pravdu. Kiska ku svojmu voličovi rozhodne nie je úprimný.

Naviac, čísla z posledného prieskumu hovoria jasne. Kiska poplietol opozičného voliča a ten úplne nevie, kto vlastne dnešnú opozíciu tvorí. Posledný prieskum ukázal, že by sa do parlamentu dostalo až desať strán a to sa ešte neráta so vznikom Kiskovho vlastného projektu, ktorý vyzerá ako najpravdepodobnejší scenár jeho zapojenia do parlamentnej politiky.

Takže čo spraví Kiska – pridá sa k PS, k Spolu, alebo vytvorí niečo vlastné? Nech už bude naplnený hocijaký z týchto troch scenárov, Kiska opozíciu rozdrobí a rozháda.  

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558410x
Priemerná čítanosť článkov: 4856x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy