Beblavý, Macháčková, Petrík a Simom – morálne právo alebo podraz?

22. marca 2016, Roman Novák, Nezaradené

Má novozvolený poslanec morálne právo opustiť politickú stranu, na palube ktorej sa doviezol do parlamentu? NIE! Novozvolení poslanci sú zástupcovia občanov. A občania si zvolili politickú stranu, nie poslanca.

Majú predsa vykonávať svoj mandát osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi. Prečo teda opúšťajú svojich voličov a svoje strany ešte skôr ako bola ustanovujúca schôdza nového parlamentu?

Náš volebný systém neumožňuje zvoliť si svojho kandidáta, umožňuje len zvoliť si politickú stranu a preferenčne zakrúžkovať kandidáta z tých, ktorých strana dala vo voľbách na kandidátsku listinu.

Ani Beblavý, ani Macháčková ani Petrik a ani Simom nemali morálne právo vystúpiť z politickej strany bezprostredne po voľbách. Mohli uplatniť svoje ústavné právo – rozhodovať sa a hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia.

Veľkoryso a teatrálne sa vzdávajú členstva a volených funkcií v stranách. Prečo sa rovnako veľkoryso a teatrálne nevzdajú volenej funkcie poslanca. Funkcie, ktorá prináleží najprv strane a až potom jednotlivcovi, keď už sa snažia prezentovať ako MORÁLNI JEDINCI?

Republiková rada Most-Híd sa rozhodla o vytvorení vládnej koalície so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. Z 50 jej členov hlasovalo 41 za vstup do vlády v takejto koalícií. Je to drvivá väčšina.

Napriek tomu jej zakladajúci člen Zsolt Simon, ktorý mal 27 041 preferenčných hlasov, vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany Most-Híd je to 15,94%,  odchádza zo strany.

Miroslav Beblavý, ktorý pripúšťal pred voľbami aj koalíciu so Smerom-SD dostal vo voľbách 36 485 preferenčných hlasov. Vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany #Sieť je to 24,95%. Jeho morálka mu však neumožňuje v strane #Sieť zotrvať.

Katarína Macháčková, áno tá Katarína Macháčková, ktorá ešte v roku 2014 kandidovala na primátorku Prievidze s podporou strany Smer-SD a SNS, je teraz striktne proti koalícií práve s týmito stranami. Získala 19 587 preferenčných hlasov, vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany #Sieť je to 13,39%. Rovnako odchádza, lebo jej svedomie jej nedovoľuje ostať, sklamala by svojich voličov.

Čerešnička na tortičke je Simona Petrík. Túto mladú ženu, o ktorej ste určite nikdy nič nepočuli, chcelo vidieť v parlamente LEN 2065 voličov, čo vo vyjadrení percentuálneho podielu platných preferenčných hlasov strany #Sieť je to LEN 1,41 % !!! „Prekrúžkovala“ sa zo siedmeho miesta na desiate. Asi Beblavý zatlačil a musela sa pridať na jeho stranu.

Majú títo „morálni, čestní a odvážni“ ľudia právo sedieť 4 roky v parlamente za naše dane? Kto chce ku sebe poslancov, ktorí zutekajú pri prvom probléme  a nie sú ochotní podriadiť sa rozhodnutiam väčšiny v strane? Toto majú byť hrdinovia či vzory novej pravice?

Ochráň sa Slovensko.