Výnimočný súhlas s Bugárom

11. augusta 2016, Roman Novák, Nezaradené

Komunikácia medzi koalíciou a opozíciou sa bohužiaľ postupne obmedzila len na nezmyselné burcovanie davov. Namiesto vecnej a odbornej debaty vidíme organizovanie protestov, alebo dokonca aj koncertov, ktoré nevedú k ničomu prospešnému… len k nenávisti.

Uvedomil si to aj za iných okolností nie veľmi vecný koaličný politik Béla Bugár. Práve tento „nekonečný podpredseda parlamentu“ ukázal, že niekedy je lepšie spojiť sily aj so zjavným nepriateľom, ak ide o dobrú vec. Práve spojenie Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete by nemalo byť zdrojom konfliktov, ale príkladom vytvorenia jednoty v rozmanitosti v časoch, kedy 6-koalícia s bláznami neprichádzala do úvahy.

Pôvodne som si myslel, že sa ľudia ako Matovič, Kollár, Sulík, alebo Lipšic po čase upokoja. Zjavne som sa však fatálne mýlil. Namiesto spojenia sa proti nárastu preferencií extrémistickej strany začali organizovať protesty proti stranám demokratickým, čím logicky extrémizmu napomáhajú a zvyšujú preferencie práve Kotlebovej strane ĽS-NS. Pri tom všetkom úplne nerozumiem ich motivácii. Vzdelanosť ľudí sa predsa zvyšuje a takéto protesty sú čím ďalej, tým menej efektívne. Stavil by som sa, že odborné a vecné vystupovanie by opozícii v jej slabučkých preferenciách veľmi pomohli. Takto sa však pomaly ĽS-NS stáva najsilnejšou opozičnou stranou, čo je pre bláznov organizujúcich Bonapárty nehorázna hanba a potupa.

Slovensko je teda v situácii, kedy väčšina médií cielene osočuje vládu na základe káuz, ale nikdy nehodnotí jej výsledky, nápady, opatrenia a podobne – teda to, o čom by riadenie štátu v skutočnosti malo byť. Tým nechcem povedať, že kauzy nie sú podstatné, ale prečo sa potom hodnotia len jednostranne? Prečo sa nepoukazuje aj na nemalé kauzy Igora Matoviča a spol.? Jednoducho čakám na moment, kedy novinári začnú znova podávať zmysluplné informácie, pretože takto, ako to robia, tiež len nepriamo napomáhajú opozícii.

Treba sa teda zamyslieť nad zmyslom slov dohoda, kompromis, demokracia a pod. A možno sa raz dočkáme aj kvalitného zákona vytvoreného spoluprácou koalície a opozície.