Kto je to ten Galko? Vraj nejaký trtko.

11. októbra 2016, Roman Novák, Nezaradené

Nemám rád, keď ľudia bez úspechu posudzujú úspechy iných. Je to ako keď sa nejaký krčmový chlapík dušuje, že ako by on hral na ihrisku, kebyže tam je namiesto Hamšíka. Takéhoto táraja mi pripomína bývalý minister obrany Galko.

Keď si takto spätne uvedomím, že koho vlastne voľakedy strana SaS nominovala na pozíciu ministra obrany, je to na smiech. Človek, ktorý pravdepodobne nie je po psychickej stránke úplne v poriadku, nemôže predsa šéfovať v obrane. Ukázalo sa to aj v priebehu jeho mandátu, počas ktorého spravil vyslovene hlúpe nákupy (napríklad pneumatík, ktoré následne nesedeli na autá, ku ktorým boli určené), ale dokonca aj zneužíval svoje postavenie. Odpočúvaný bol vtedy snáď každý v jeho okolí, vrátane premiérky Radičovej. Na čo sa tento človek dnes hrá? Byť ním si zbalím veci a odídem niekam, kde budem mať kľud na liečenie sa zo svojej mentálnej poruchy, lebo v opačnom prípade bude zo seba robiť stále väčšieho a väčšieho idiota.

Nie nadarmo pán Banáš napísal knihu Idioti v politike, Galko je totižto takmer dokonalým stelesnením toho, čo daná kniha satiricky popisuje. Príde mi ako človek, ktorý nie je žiadnym prínosom pre NR SR. Do diskusií sa nezapája odborne, ale ako nejaký hulvát. Čudujem sa len, že ho Richard Sulík stále rešpektuje a popravde úplne nechápem prečo. Možno majú nejaké spoločné mŕtvoly… ako sa hovorí.

Naposledy sa Galko obul do ministra zahraničných vecí Lajčáka, pri čom len ukázal, že aké má nedostatky vo vedomostiach o globálnej politike. Kandidoval Galko niekedy na nejakú významnú medzinárodnú pozíciu? Myslím, že nie. Tak prečo sa ide obúvať do niekoho, kto je v zahraničí veľmi uznávaný a dosiahol naozaj peknú pozíciu? Ja tento úspech nepodceňujem, ale ani nepreceňujem. Je to celkom pekná vizitka Slovenska a dôkaz, že si nás vo svete ako krajinu vážia.

„Pred pár dňami som sa dočítal, že Miroslav Lajčák ohodnotil svoje umiestnenie pri výbere šéfa OSN ako bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie. Na druhý deň som sa dočítal, že Miroslava Lajčáka vetovali dvaja naši spojenci – USA a Veľká Británia. Ďalší náš spojenec – Francúzsko sa zdržalo. Z piatich stálych členov BR OSN ho podporili teda len Rusko a Čína. Konečne mi je jasné, čo to vlastne ten bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie je,“ toto sú Galkové slová, ktoré vyznievajú ako slová závistlivého hlupáka, ktorý v hlave trpí tým, že už je x rokov v politike a stále nič nedosiahol.

Konkrétny obsah je ešte horší. Takže USA, VB a Francúzsko sú spojencami, ale Rusko a Čína zrazu nie? Uvedomuje si tento „odborník“, že aké dôležité vzťahy máme s týmito dvomi krajinami? S Ruskom konkrétne strategické a s Čínou obchodné. POZOR, ak by takéto niečo Galko vyslovil v roli ministra obrany o niečo priamejšie, mohol by z toho byť veľmi slušný škandál. Preto nebudem voliť SaS, kým tam bude tento šašo.

Na záver by som dodal, že ma mrzí postoj USA, VB a Francúzska v tejto voľbe, pretože fakticky nedodržali nepísané pravidlo. Ale čo už, na tomto je len vidieť, že čo pre nich znamenajú slovanské krajiny a do budúcnosti si to snáď zapamätáme.