Vláda dokáže dobre hospodáriť

21. novembra 2016, Roman Novák, Nezaradené

Tento fakt je pri pohľade na jednotlivé makroekonomické ukazovatele nespochybniteľný a ani husté reči niektorých opozičných poslancov a neobjektívnych analytikov pravdepodobne tieto fakty nevyvrátia.

Nie len že sa ocitáme v spoločnosti krajín s najlepším rozpočtom v EÚ, ale ešte k tomu aj spĺňame všetky prísne podmienky, ktoré nám ukladá Pakt rastu a stability. Toto postavenie sa navyše ani náhodou nedá považovať za akýsi ojedinelý výstrel, keďže sa v podobnej pozícii ocitáme už tretíkrát po sebe. Rozpočty vyhodnocuje a rebríček zostavuje Európska Komisia, čo robí túto informáciu ešte vážnejšou a dôveryhodnejšou. Tá navyše konštatuje, že len týchto TOP 5 vyhodnotených rozpočtov je kompatibilných s pravidlami EÚ.

Skupina krajín, ktoré sa ocitajú v TOP 5 je tvorená Estónskom, Holandskom, Luxemburskom, Nemeckom a Slovenskom. Krajiny, medzi ktoré v tomto rebríčku patrímem často považujeme za také, s ktorými sa nemôžeme ani len porovnávať. Nuž, realita je už dnes zjavne iná a tento argument opozícia bude musieť logicky z jej chudobného repertoáru vyškrtnúť.

Premiér Fico v súvislosti s ozdravením nášho rozpočtu hovorí najmä o úspešnej konsolidácii verejných financií, ktorá sa udiala na začiatku jeho druhého obdobia v premiérskom kresle – teda v rokoch 2012 a 2013. Rebríček zostavený EK ďalej vyvracia opozičný mýtus, že ľavica nevie hospodáriť.

Čo sa týka opozície, tak jej reakcie na tieto štatistiky ma naozaj zaujímajú. Nie je to totižto tak dávno, čo Richard Sulík povedal, že „ideme gréckou cestou“, alebo čo Frešo povedal, že „krajina chátra“. Sulík dnes už uznáva, že sa slovenskej ekonomike darí, no tí menší odborníci ako napríklad Matovič si to zjavne ešte stále neuvedomujú.

Ostáva len dúfať, že sa pozitívne čísla budú aj naďalej čo najjasnejšie prenášať do kvality života ľudí na Slovensku. Po tom, čo títo ľudia pretrpeli konsolidáciu spred 4 rokov si lepší život vo svojej krajine určite zaslúžia.