Iniciatíva učiteľov má nulový vplyv

5. januára 2017, Roman Novák, Nezaradené

Už sa o umastených pánoch so svetríkmi napísalo toľko, že ich je pravdepodobne zbytočné nejak bližšie predstavovať. Predstavujú však zaujímavú protestnú skupinu, ktorá vo svojich aktivitách už niekoľko mesiacov pokračuje aj napriek tomu, že sa absolútne neosvedčili. Na tomto mieste je logické sa opýtať, či sa napríklad športové médiá sústredia viac na malé futbalové kluby ako na tie väčšie. Masová prítomnosť v médiách je totižto v prípade týchto pár jedincov vyslovene nelogická.

 

Posledné vyjadrenie poskytol jeden z predstaviteľov Kočan, ktorý zjavne veľa ekonomickej múdrosti do vienka nedostal. Vyjadril sa, že „platy učiteľov treba zvýšiť skokom a plošne“. Každý aspoň trochu vzdelaný človek však vie, že akékoľvek skokové a plošné zvyšovanie platov je nešťastným riešením z pohľadu udržateľnosti niektorých ukazovateľov. Na takéto opatrenie by doplatili iné profesie, ktoré by si na rozdiel od väčšiny učiteľov zvýšenie platov zaslúžili.

 

Ak by kvalita zodpovedala požiadavkám, nikto by pravdepodobne nepovedal ani slovo. Ak však naše deti nie sú schopné konkurovať svojim kolegom zo zahraničia, niečo nie je v poriadku a nie sú to v prvom rade platy učiteľov, ale kvalita ich výuky. Už teraz majú garantované každoročné zvýšenie, ktoré im zaručuje nárast platov v takej miere, v akej ho nemajú zaručený iní štátni zamestnanci.

 

Učiteľom ako Kočan a Crmoman by som teda odporúčal vrátiť sa do škôl a začať učiť normálnym spôsobom, teda takým, aby naše deti neboli vo vedomostných testoch na chvoste Európy. Ak sa kvalita začne prejavovať, potom až môže prísť dostatočné navýšenie platov.