Koalícia je naďalej jednotná

9. februára 2017, Roman Novák, Nezaradené

Vyzerá to tak, že prvá kríza súčasnej vládnej koalície prebolela a vláda sa môže opäť vrátiť ku svojej práci. Médiá už pomaly hovorili o predčasných voľbách. Skutočnosť je však taká, že médiá len využívali príležitosť na zaplnenie svojich stránok. Ako vždy sa len snažili upútať pozornosť čitateľa.

Povedal by som, že pravicový zlepenec zložený z SaS, OĽANO a podobne by sa bol schopný rozpadnúť aj na takejto malichernosti. V prípade tejto koalície však podobný scenár nehrozí. Dnes už traja čelní predstavitelia stáli spoločne na tlačovej konferencii a otvorene sa vyjadrili k problému. Dokonca si naplánovali aj jednotlivé kroky rokovania a následného riešenia situácie v energetike.

Nehovorím, že koalícia na 100% vydrží ešte 3 roky, no rozbehnuté plnenie jej programu nevyzerá vôbec zle a bolo by dobré dokončiť ho. Hospodárstvu sa darí a situácia sa zlepšuje v zdravotníctve a v školstve. Tri hlavné ciele sa teda zatiaľ plnia a vláda v tomto zmysle plní svoje sľuby. Samozrejme, že sú aj slabšie stránky, ale ich prekročenie je vždy len o dobrej diskusií.

Výsledkom prvej krízy v koalícii je dohoda, že sa bude koaličná rada stretávať častejšie. Musím dať premiérovi za pravdu, že komunikácia je základnom dobrých vzťahov. Urovnanie sporu je zodpovedné voči voličom, aj voči ostatným partnerom v koalícii. Andrej Danko však aj napriek týmto faktom musí na sebe ešte veľmi tvrdo pracovať, aby sa do budúcna vyhol takýmto výpadkom komunikácie v koalícii.

Negatívom menšej krízy je samotná kauza, ktorá nastať nemala. Jej riešenie však prišlo včas a v dostatočnej miere. Pozitívom je preukázanie jednoty a súdržnosti koalície, ktorá je pre Slovensko v týchto časoch veľmi dôležitá.