Prezidentove zvláštne zmýšľanie

7. augusta 2017, Roman Novák, Nezaradené

Prezident Kiska si síce veľmi dobre pamätá dátumy niektorých konkrétnych sviatkov, ale na niektoré oficiálne v jeho hlave už nejako neostáva miesto. Nie je to až tak dávno, keď hlava štátu absolútne odignorovala sviatok sv. Cyrila a Metoda. Akcia vďaka jeho absencii na oslavách mohla byť kritizovaná ako akcia Smeru a prezident tak minimálne v očiach novinárov a ich slepých podporovateľov splnil svoju dôležitú úlohu v tento sviatok.

Úplne inak sa „prezident všetkých Slovákov“ zachoval v prípade, keď sme si pripomínali deň rómskeho holokaustu. V tomto prípade už prezident na sviatok absolútne nezabudol a jeho pripomínanie si sviatku, ktorý na Slovensku nie je ani oficiálny, bolo viac ako výrazné. Smutné, ale poučné.

Ja samozrejme nemám nič proti tomuto sviatku, ktorý pre Rómov asi niečo znamená a myslím si, že nie je nič zlé na tom, keď si ho prezident normálne pripomenie. Ale pokiaľ si ho pripomenie v situácii, kedy ignoruje niektoré národné sviatky, nie je to normálne. Sviatok sv. Cyrila a Metoda nám pripomína naše spoločné národné dejiny a jednu z etáp, ktoré prispeli do našej kultúry. Solúnski bratia dokonca ovplyvnili oveľa väčšiu paletu ľudí.

Konkrétne slniečkárske médiá si v súvislosti s týmto rómskym sviatkom nevšimli prezidentov dvojaký meter, ale ľudí v diskusii pod jeho statusom na sociálnej sieti. Niektoré komentáre boli naozaj nechutné a nespravodlivé. Avšak nebolo ich určite toľko, aby na ne médiá nutne museli upozorňovať. Niekedy sa diskutéri proste len snažili z prezidenta dostať vyjadrenie názoru na obrátený rasizmus, alebo sa ho pýtali, že prečo podceňuje utrpenie Slovákov v holokauste a hovorí len o Rómoch. V poslednom čase sú nepatriotické kroky vyslovene súčasťou prezidentovej povesti. A to nás vedie k myšlienke, že naozaj nie je prezidentom všetkých Slovákov.

Ďalším záhadným rozhovorom bol minulotýždňový rozhovor u Braňa Závodského na rádiu Expres. V tomto rozhovore to miestami vyzeralo až na úplné popieranie slovenského utrpenia v rámci vojny.

Pokiaľ sa teda hovorí, že prezidentovi nie je čo vyčítať a že je to náš najlepší prezident, pravdepodobne by si mal zosadiť ružové okuliare. Nebudem robiť posledné a zásadné súdy, ale prezidentova osoba sa v mojich očiach vyvíja veľmi zvláštne.