Ficova návšteva uprostred koaličnej krízy

11. augusta 2017, Roman Novák, Nezaradené

Len oku nepozorného čitateľa mohla uniknúť včerajšia návšteva premiéra Fica na ministerstve obrany. Návštevu u ministra bola ohlásená len na poslednú chvíľu a samotná téma, konkrétne „vojenské spôsobilosti Európskej únie“, znela pomerne záhadne.

Postupne sa však celá situácia vyfarbila a na základe Ficovho vyhlásenia je viac menej jasné, že úrad vlády považuje nákupy na ministerstve za veľmi dôležité. Dôvodov na to môže byť viacero a ponúkajú sa nám teda viaceré možnosti.

V prvom rade si musí SNS priznať, že nákupy jej nominantov väčšinou nedopadávajú najlepšie. Môžeme si spomenúť na radu káuz, ktoré mali na svedomí práve nominanti tejto najstaršej strany na Slovensku. Veď predsa len, posledný Plavčanov výstrelok je úplne živou záležitosťou. V takomto prípade je logické, že sa premiér zaujíma o aktivity na ďalších ministerstvách, ktoré má pod kontrolou SNS. Dokonca by som sa vôbec nečudoval, keby premiér v takýchto návštevách pokračoval.

Ďalším dôvodom môže byť strategický význam nákupov na ministerstve. Predsa len nejde o ovocie, ale o zbrane, zbraňové systémy a vlastne v drvivej väčšine ide o položky týkajúce sa obrany. Ak by na tomto ministerstve nastala nenapraviteľná chyba, mohlo by to našej krajine poriadne skomplikovať situáciu, najmä z bezpečnostného hľadiska.

Novinári považovali návštevu premiéra na ministerstve za príležitosť na kladenie otázok ohľadom vládnej krízy. Nikto sa však nemôže hnevať za to, že premiér otázky nezodpovedal, téma bola predsa jasne daná a v tom momente je podľa protokolu už len na organizátorovi konferencie, či je ochotný zodpovedať aj otázky mimo rámec témy.

Aj táto návšteva sa ale dá považovať za jednu z etáp vládnej krízy. Snáď to už smeruje k jej zažehnaniu.