Byť niekoho rodinným príslušníkom ako keby bolo trestné

8. februára 2018, Roman Novák, Nezaradené

Novým členom Rady pre vysielanie a rentransmisiu je Milan Blaha – áno, otec poslanca NR SR Ľuboša Blahu. Ale pokiaľ sa nemýlim, nie je to choroba, nie? Byť rodinným príslušníkom známeho politika nie je trestné a spoločnosť by sa mala pozerať skôr na odborné predpoklady, ktoré Milanovi Blahovi určite nechýbajú.

Jemný problém má s touto nomináciou minister kultúry Marek Maďarič, avšak nekritizoval tak jasne, ako to redaktori vo svojich titulkoch popisujú. Človek by mal až pocit, že Maďarič proti Milanovi Blahovi otvorene a tvrdo vystúpil. Málokto si ale všíma, že Maďarič jedným dychom uznal skúsenosti a predpoklady Milana Blahu na výkon podobnej funkcie.

V spoločnosti predsa nemôže fungovať, že ak je niekto v rodine s jedným politikom, už sa nemôže stať ničím, lebo je to nemorálne. To by sme potom diskriminovali niektorých veľmi schopných ľudí. Nie je však prekvapením, že sa tohto chytila práve opozícia a opozičné médiá. Je už tak nejako zvykom, že sa chytajú každej slamky v období, kedy sa krajine darí.

Blaha starší má skúsenosti z denníka Slovenská republika a z STV, kde mal vlastnú reláciu. Mediálne skúsenosti teda nie sú malé a „hlas staršieho“ sa v tejto rade určite uchytí.

Celú túto kritiku pripisujem len tomu, že veľa novinárov a opozičných politikov nemá rado Ľuboša Blahu pre jeho názory. Za pripomenutie ale stojí fakt, že sú tieto názory dlhodobo konzistentné a Ľuboš Blaha má na rozdiel od iných poslancov jednoznačné ideologické ukotvenie, čím je pre spoločnosť prijateľný z hľadiska predvídateľnosti. Predvídateľnosť je vlastnosťou, ktorá naopak mnohým opozičným „neriadeným strelám“ chýba.