Kaliňák ako premiér?

21. februára 2018, Roman Novák, Nezaradené

Minister vnútra Kaliňák by sa mohol stať premiérom, alebo aspoň predsedom strany Smer. Toto sú celkom živé informácie, ktoré pochádzajú z rôznych priamo zúčastnených zdrojov. Musíme si priznať, že vzhľadom na posledné prieskumy by si Kaliňák jednu z týchto dvoch pozícii, poprípade obe, vedel obhájiť.

Prečo? Podľa prieskumov je Kaliňák druhým najdôveryhodnejším politikom Smeru. A demokracia je predsa o tom, že čo si želajú ľudia. Nejedná sa o prieskum robený na voličoch Smeru, ale jedná sa o prieskum robený na voličoch ako celku. Je to teda celkom vypovedajúce – minimálne o názore voličov. Máme tu teda kauzy, niektoré pravdivé, niektoré naopak nepravdivé, ale čo je reálne hmatateľné, je práve názor ľudí.

Robert Fico 23%
Robert Kaliňák 9,2%
M. Lajčák 8,6%
V. Remišová 7,5%
M. Kotleba 6,4%
M. Beblavý 4,2%
A. Hlina 3,8%
P. Pellegrini 3,7%
L. Nicholsonová 2,6%

Pozn. výpis podpory ľudí, o ktorých sa hovorí v článku

Naviac sem vstupuje akási hra medzi premiérom Ficom a prezidentom Kiskom. Prezident Kiska totižto môže vymenovať Fica za ústavného sudcu a v zásade to ani neodmieta, no má zjavne niekoľko podmienok, ktoré sa týkajú najmä Kaliňáka. Ak sa potvrdí, že Kiska nechce Kaliňáka vo vláde, Kaliňák sa stane predsedom najväčšej strany na Slovensku, čo samozrejme nie je málo. Naviac s oprávnením od voličov.

V neposlednom rade je vhodné porovnať, že ako Kaliňák v prieskume dopadol v porovnaní s niektorými opozičnými politikmi, ktorí by sa dozaista radi postavili na čelo vlády. Pokiaľ ide o Mariána Kotlebu, ten má nižšie preferencie. Pokiaľ sa jedná o Miroslava Beblavého, ktorý sa v poslednej dobe prezentuje ambíciou chopiť sa moci prostredníctvom novej strany, tak ten dopadol oveľa horšie – podporu mu vyjadrila menej ako polovica voličov oproti Kaliňákovi. Nicholsonová, Remišová, Hlina – teda ďalší, ktorí by radi sami seba nazvali obrodou, dopadli ešte horšie.

Horšie dopadli aj jeho kolegovia zo Smeru, ktorí sú podobne často považovaní za nástupcov Fica. Pellegrini s výrazne nižšou podporou oproti Kaliňákovi, Lajčák ako uznávaný politik a štátnik s o niečo nižšou podporou.

Otázkou teda nie je, že či by mal Fica nahradiť Kaliňák, lebo názor ľudí hovorí jasne. Otázkou skôr je, že ak nie on, tak kto?