Kaliňák na prezidenta?

18. mája 2018, Roman Novák, Nezaradené

Zdá sa to samo o sebe ako šialená myšlienka, no možno nie až tak nereálna. Niekto by to celé možno považoval za až príliš nereálny príbeh, no skúste si predstaviť, že by ho Smer-SD reálne nominoval. Mohol by byť Kaliňák kandidátom na prezidenta? Čisto technicky áno, ale dostal by podporu ľudí?

Dlhodobo sa diskutuje nie len o kandidátoch opozície, nezávislých kandidátoch, ale aj o kandidátovi, ktorého by podporil Smer. Je celkom pravdepodobné, že Smer podporí niekoho z nezávislých, najlepšie ľavicových kandidátov. Ale čo ak sú plány úplne iné? Smer si totižto potrebuje získať naspäť svojich voličov a terapia šokom vie byť veľmi účinná.

Kaliňák si toho v politike zažil veľa. Stačí si pozrieť jeho politický životopis a zistíte, že si prešiel rôznymi úspechmi, aj zlyhaniami. Bez ohľadu na jeho biznisové pozadie, čisto ako minister vnútra v zásade zlý nebol a dalo by sa súhlasiť s názorom, že v rezorte vnútra toho spravil najviac dobrého. No a toto je názor nie len môj, ale aj veľkého množstva obyčajných policajtov a hasičov, s ktorými som sa rozprával na túto tému. A názor obyčajného človeka z rezortu je pre mňa viac ako to, čo na kameru povie Matovič, Sulík, Remišová, alebo náš anjelik Kiska.

Dlhé roky v politike spravili z Kaliňáka nie len skúseného politika, ale aj skúseného človeka a štátnika. Preto, ak by sa niekto pýtal na možné motivácie Smeru nominovať ho, sú to práve tieto. A ak by sme chceli ísť ešte viac do hĺbky, Kaliňák je po Ficovi stále najobľúbenejší politik medzi voličmi Smeru. Prečo by sa teda mal Smer ako strana riadiť názorom menšinového „slušného Slovenska“ na ulici, ktoré ho nikdy nepodporí, aj keby nominoval samotného Boha?

Nominácia Kaliňáka teda síce práve teraz nie je témou, no nevidím dôvod, prečo by sa ňou nemohla stať. Má za sebou síce kauzy, ale z tých väčšina nebola ani len podložená riadnymi dôkazmi, no má za sebou aj kariéru, počas ktorej nabral plno skúseností a popularity. Tak je potom na mieste otázka: keď môže byť v prezidentskom paláci úžerník a usvedčený daňový podvodník, prečo by nemohol Kaliňák ani kandidovať?