Založ si blog

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii.

Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví poriadny kandidát, väčšinou nemá podporu. Naopak, ak sa objaví niekto vyslovene slabý, ako napríklad Mistrík, a jeho tím mu zaplatí dostatok priestoru v médiách a na sociálnych sieťach, ihneď je vpredu. Príklad Mistríka dokazuje, že peniaze dokážu urobiť z nevýrazného a neskúseného človeka lídra prieskumov, čo otvára tak trochu aj otázku stavu tejto spoločnosti. Pre Čaputovú platí fakticky to isté. Pre týchto dvoch kandidátov sa zjavne rozhodla skupina ľudí, ktorí sa cítia byť slušnými. Slušnosť však nie je jediná vlastnosť, ktorú má mať prezident. Rozhodnosť, rozvaha, skúsenosti, ťah na bránu, schopnosť postaviť sa na čelo krajiny a viesť ju v dôležitých rozhodnutiach, schopnosť udržať svoje ego na uzde… Toto všetko má mať prezident a myslím si, že Čaputová a Mistrík by v mnohých týchto veciach mali nedostatky.

Môžeme sa síce smiať z kandidátov ako Harabín, Kotleba, Chmelár a mnohí ďalší, no povedzme si úprimne, že už len to, že takí ľudia považujú kandidatúru na prezidenta za perspektívny projekt, je samo o sebe zlyhaním spoločnosti, ľudí, nie samotných kandidátov. Dlhodobo totižto svojim volebným správaním dávame najavo, že sú takí polokarikatúrni ľudia pre nás zaujímaví.

Kandidatúra Maroša Šefčoviča by toto všetko mohla zmeniť a dokonca by mohla spôsobiť to, že sa kvôli tomu vzdá kandidatúry viacero týchto vtipných postavičiek. Od dňa oznámenia Šefčovičovej kandidatúry by si mal napríklad Béla Bugár vyjasniť, či má nejaké zásadné problémy so Šefčovičom ako s prezidentským kandidátom, a ak nie, mal by odstúpiť v jeho prospech. Bugár má možno potenciál osloviť voličov na juhu, no mal by to využiť v prospech najsilnejšieho kandidáta koalície, lebo ten má na rozdiel od neho šancu vyhrať.

Ostáva teda len chvíľu počkať, či Šefčovič príjme ponuku kandidovať, a ak sa tak stane, pevne verím, že tento kandidát všetky vyššie spomenuté vlastnosti a kvality má. A je jediným z ponúkaných mien, ktorý ich má.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Kiska nezjednocuje, ale rozdrobuje opozíciu

23.11.2018

Andrej Kiska prišiel do politiky s veľkými ambíciami. Chcel spájať a nie rozdeľovať, chcel byť prezidentom všetkých občanov a chcel vniesť do politického života určitý poriadok. To, čo vidíme po jeho mandáte, je ale presný opak toho, čo sľuboval. Zaujímavý je však jeho prístup k opozícii, ktorý pre normálneho človeka nie je vôbec predvídateľný. Bohvie, či [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557917x
Priemerná čítanosť článkov: 4851x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy