Založ si blog

Dve tretiny Slovákov širokú superkoalíciu R. Sulíka nechcú

Uznávam, že tento titulok pôsobí ako odvážne tvrdenie, najmä v týchto vypätých časoch skladania vlády. Nevychádza však z ničoho iného, ako z prieskumu verejnej mienky, ktorý pred voľbami (14. februára) uskutočnila agentúra Polis. V ňom sa okrem preferencií strán pýtali aj na názor ľudí na možné povolebné vládne koalície.

Základné zistenia prieskumu boli nasledovné:

Suverénne najmenej si ľudia želali vládnu koalíciu v zložení  #Sieť – SNS – KDH – Most-Híd – OĽaNO-NOVA – SaS (čo je skoro identické zloženie, o aké sa dnes snaží R. Sulík, len za KDH dosadíte hnutie SME rodina B. Kollára). Proti takejto koalícii sa vyslovilo celkovo 65,8 % opýtaných, pričom 57,9 % z nich jej povedalo „rozhodne nie“.

Na druhej strane jasne najviac ľudí sa v prieskume vyslovilo za koalíciu SMER-SD a SNS, a to 47,2 % opýtaných. Všetky ostatné varianty koalícií získali 24,3 %  a menej percent, čiže boli preferované výrazne menej, ako toto vládnej zoskupenie.   Podporu 24,3 % získalo zoskupenie SMER-SD a Most-Híd alebo  #Sieť – KDH – Most-Híd.

Ak teda vychádzame zo známeho „vox populi, vox dei“ (hlas ľudu, hlas boží), a veríme, že iné prieskumy by nepriniesli dramaticky inú snímku verejnej mienky, nedá sa povedať nič iné, ako že najväčšia časť slovenskej verejnosti si želá vládu postavenú na základe SMER-SD a SNS a najmenšia časť superkoalíciu, ktorú dnes skladá R. Sulík.

Zdroj informácie napr: http://www.webnoviny.sk/parlamentne-volby-2016/clanok/1039742-vacsina-ludi-chce-koalicnu-vladu-aku-by-ste-si-zelali-vy/

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558531x
Priemerná čítanosť článkov: 4857x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy