Založ si blog

Čierna ovca Európy..

Asi najviac skloňovaným štátom za posledné mesiace sa stalo na celom svete Grécko. Krásna krajina s priam rozprávkovými sociálnymi vymoženosťami. Keď som si prečítal článok v jednom českom denníku nemal som vôbec „ pro grécku“ náladu. No nesmieme zabúdať na Lisabonskú zmluvu, ktorú už aj Slovensko ratifikovalo a je pre nás záväzná od decembra minulého roku, a kde sa okrem iného konštatuje , že jednotlivé členské štáty majú povinnosť solidárne sa podieľať na problémoch súvisiacich priamo so záujmami EÚ.

Aj na Slovensku sú k tejto téme protichodné názory. Asi najviac si protirečil redaktor z PLUS 7 dní, kde v úvode článku hrubo odsudzuje správanie slovenskej vlády, no od polovičky jej dokonca vyčíta zdržanlivý postoj voči vyplateniu pôžičky, ktorý by mohol ohroziť záujmy celej Európy. Za zmienku stojí pripomenúť občanom, že im 6 roky vôbec nevadili európske fondy, ktoré nám dopomohli dobudovať inžinierske siete, zrekonštruovať školy a iné aktivity v rámci ochrany životného prostredia. Celkový rozdiel od roku 2004 do súčasnosti medzi príjmami, ktoré boli poskytnuté SR a príspevkami do rozpočtu EÚ predstavuje 1,2 mld eur.  Je pozoruhodné, že nikomu z nás nevadili tieto nenávratne príspevky zo spoločnej kasy, kde poctivo prispievalo aj Grécko.

Preto je na mieste si skôr položiť otázku ako by sa zachovala naša opozícia, ktorá tento krok tak vehementne  odsudzuje. Tak napríklad predseda KDH ešte ako komisár za SR nám nadiktoval nevýhodnú odstávku jadrového reaktora , ktorý patril medzi jeden z najmodernejších v Európe. Potom pán Mikloš a Dzurinda, ktorý by dokázali predať aj posledný majetok sú tí poslední, čo si môžu dovoliť kritizovať tento krok vlády.

Podľa mňa je na mieste sa skôr zamýšľať nad príčinou vzniku tohto problému ako sa handrkovať na pomoci Grécku. Veď , čo robil Barosso celé tie roky, ako mu chodili účtovné závierky a nevšimol si enormne rastúci deficit. Jednoznačne by sa nemali tieto štáty zamerať aj na banky, ktoré roky z tohto stavu profitovali a konečne vytvoriť povinné fondy pre banky, kde by odvádzali prevenčne 50 percent zo zisku z požičiek pre štáty, kým sa neskončí ich rozpočtové provizórium.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558384x
Priemerná čítanosť článkov: 4856x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy