Založ si blog

Ako by mohla fungovať pravicová koalícia?

Už to síce nie je téma titulkov, a asi ani opozičných statusov, ale v politických hádkach na to ešte stále príde reč: namiesto vlády zradcov z Mostu a Siete tu mohla byť pravicová vláda a s ňou konečne zmena.

Chápem pretrvávajúcu frustráciu v pravicových kruhoch, no po posledných rozporoch v SaS a u Kollárovcov, po plánoch tieňovej vlády opozičných strán, ktorá skončila skôr, ako začala (TU), je snáď už každému jasné, že vízia pravicovej superkoalície SaS, OĽaNO, SNS, Most, Sieť, podporovanej Kollárovou rodinou bola čistá ilúzia.

Nechajme teraz bokom fakt, že takáto koalícia by závisela aj od spolupráce (…) dvojky Matovič – Bugár, ktorí svoju vzájomnú úctu a rešpekt nijak neskrývajú … Problém by totiž bol aj v ďalších stranách.

To, o čom sa hovorilo už pred voľbami, že vovnútry SaS nie je spokojnosť krídla Nicholsonová-Poliačik a spol. s vedením Sulíka a teda po voľbách dôjde k rozporom, sa ukázalo ako pravdivé. Najprv to boli pomerne otvorené slová Nicholsonovej aj Poliačika o nie úplnej spokojnosti s štýlom a obsahom SaS pod vedením Sulíka (dôkaz), aby napokon existenciu dvoch krídel v strane potvrdil Mihál kandidatúrou na predsedu. Pekne, nie osobne do očí Sulíka, ale na tlačovke. To samozrejme vyprovokovalo agresívnu reakciu lojálneho sulíkovca Galka – článok.

Ok, takže SaS, ktorá vyzerala krátko po voľbách aj so svojim predsedom ako ako tak dospievajúca strana, akoby zase zabudla, že najväčším problémom našej pravice sú vnútorné rozpory a delenie, a sme späť, kde sme boli.

Lepšie to najnovšie nevyzerá ani v Borisovej rodinke, kde jeho buranský veľkohubý štýl zjavne nevonia nielen televíznej tváričke Šimkovičovej, ale aj bývalému šéfovi Strany práv občanov, ktorú Boris pred voľbami kúpil. Aj tu vývoj otvorený.

A aby sme nezabudli, táto pravicová vláda mala okrem dueta Bugára – Matoviča stáť aj na spolupráci napr. Poliačika s Kollárom, o ktorom v kontexte vývoja migračnej krízy Poliačik hovorí, že má problém s nim zotrvať v jednej miestnosti … TU je dôkaz. Hm…

Na záver teda len otázka. Ako by reálne fungovala takáto pravicová zostava? Odpovedzte si sami, ale nezabudnite pri tom na praxou preverený fakt, že vládna zodpovednosť stavia strany pred naozaj ťažké rozhodnutia, často voľbu medzi menším a väčším zlom, pred neporovnateľne ťažšie rozhodovania, aké ponúka pohodlný pobyt v opozícii s jediným programom: kritizovať, moralizovať a navrhovať riešenia, pri ktorých nenesiem žiadnu zodpovednosť napríklad za ich finančnú náročnosť.

Takže naozaj tu bola reálna alternatíva tejto vláde, z ktorej teda nie je nikto nadšený, ale na lepšiu sme tento krát zjavne nemali?

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 556444x
Priemerná čítanosť článkov: 4839x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy