Založ si blog

Zlepšenie výberu daní treba priznať

Najkrajší pohľad na politiku je v tom momente, keď sa jednotlivé strany začnú spájať pre dobrú vec. V našej politike nevidím veľa spolupráce medzi vládou a opozíciou, čo je naozaj škoda. Mohli by si však aspoň vzájomne uznať úspechy v momente, kedy je to opodstatnené.

Naša politická kultúra však uznanie takmer nepozná, resp. vo veľmi obmedzenej miere. Z lepšieho výberu daní si robia ľudia srandu na rôznych pravicových konferenciách a seminároch a neuvedomujú si pri tom, že ich smiech je úplne bezobsažný. Ja lepší výber daní uznávam a to sa teda ani náhodou necítim ako volič Smeru. Čísla hovoria za všetko.

V štátnej kase skončilo oproti minulému roku o 730 miliónov eur viac a to najmä vďaka oblasti výberu DPH. Tá s určitosťou patrí medzi najkomplikovanejšie vyberateľné dane, avšak ako je vidieť, výsledky sú viac ako zrejmé. Neviem, prečo to teraz nekomentuje opozícia, ale momentálne by som chcel počuť jej čarovné argumenty, že prečo je to celé zlé, vymyslené a kto vie ešte čo.

Myslím si, že sa však v súboji vlády a opozície dnes stretávajú skupiny, ktorých kompetencie sú naozaj rôzne. Vláda má zodpovednosť prakticky za všetko, zatiaľ čo opozícia si v kľude sedí pri kávičke a sama o sebe tvrdí, že by veci robila lepšie. Pri tom dnešná opozícia dostala šancu, ale to, že ako to dopadlo, nechcem rozoberať v tomto článku.

Lepší výber daní je výsledkom reálnej a usilovnej politiky, ktorej cieľom nebolo len zaujať voliča, ale aj niečo reálne urobiť. Lepší výber daní je základom politiky tejto vlády a je to veľmi dôležitá oblasť. Od výberu  daní záleží takmer všetko, čo naše vlády robia a do čoho dávajú peniaze. Lepší výber daní prispieva napríklad aj k lepšiemu zdravotníctvu, školstvu a obrane. Toto postupné medziročné vylepšovanie výberu nám teda dáva šancu, ako vystúpiť na ďalší stupienok rozvoja.

V tomto blogu nechcem uvádzať veľa informácii. Jeho najdôležitejším konceptom je spolupráca, ktorá je v každom jednom štáte potrebná. Spolupracujte teda, páni politici!

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557884x
Priemerná čítanosť článkov: 4851x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy