Založ si blog

Že sa nerobí dobrá politika? Som zvedavý, čo opozícia uvarí k protischránkovému zákonu

Je pravda, že s niektorými krokmi terajšej vlády človek nemôže súhlasiť, veď to nie je tak dávno, čo sme sa dozvedeli o prinajmenšom zvláštnych nomináciách SNS na niektoré pozície. Treba sa však vždy držať starého známeho esejového pravidla – téza, antitéza a syntéza.

 
Znamená to asi toľko, že pri posudzovaní negatív netreba nikdy zabúdať na to, že je v rámci objektivity vždy vhodné vystihnúť aj aké také pozitíva a naopak. Ak to človek nerobí, nemôže sám seba nazývať objektívnym.

 
Dnes však chcem väčšinu blogu venovať novoprijatému protischránkovému zákonu, ktorý by mal urobiť verejné obstarávanie na Slovensku čistejším. Samozrejme, že dnes ešte nemôžeme hovoriť o konkrétnostiach v súvislosti s reálnym dopadom zákona, avšak nejaké predstavy už určite každý z nás zaujímajúcich sa o túto problematiku má. Zákon je vo svojej podstate jedinečný, keďže v rámci okolitých krajín nemá obdobu. Táto informácia je pozitívna z pohľadu myšlienky, avšak treba mať na pamäti aj úskalia, ktoré môžu byť spôsobené malou skúsenosťou so sfunkčnením podobného zákona. Pri implementácii teda treba dodržiavať určitú opatrnosť, aby sa zákon nestal kontraproduktívnym a o to viac, keď sa jedná o verejný sektor.

 
Za najdôležitejší prínos zákona považujem ešte väčšiu transparentnosť firiem, ktoré by chceli obchodovať s verejným sektorom. Veľa kauzám z minulosti by sa dalo predísť práve správnym fungovaním tohto zákona. Osobne si myslím, že ak sa u nás osvedčí, inšpiruje sa aj väčšina krajín EÚ a to najmä tie, ktoré boli konfrontované s podobnými kauzami ako naša krajina.

 
Ďalším pozitívnym aspektom je spolupráca naprieč celým politickým spektrom v NR SR. Opozícia si v tomto prípade uvedomila, že spolupráca bude prospešná pre všetkých. Aj napriek tomu očakávam po nejakom čase kritiku, lebo to tak už chodí. Priznám sa však, že som sám zvedavý, čo vytiahnu – keď to príde. Prvá kritika už prakticky prišla a týkala sa najmä medzier v zákone. Ak sa tieto medzery odhalia v praxi, tak netreba zabúdať, že tento zákon schválilo celé politické spektrum a v prípade problémov si rovnako aj celé politické spektrum musí priznať chyby. Verím však, že chyby nebudú a ak áno, tak len malého rozsahu.

 
Predpokladám, že práca vlády v rámci odstraňovania možných príležitostí na vznik zbytočných a hlúpych káuz sa ešte neskončila a že aj do budúcna budeme svedkami spojenia politickej scény pre dobrú vec.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 556485x
Priemerná čítanosť článkov: 4839x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy