Založ si blog

Líder opozície bol vždy neznámy a aj naďalej bude

Z politologického  hľadiska je určite zaujímavým výskum krokov opozície, ktoré sú postupom času stále zvláštnejšie a zvláštnejšie. Odchody z parlamentu určite nie sú správnymi krokmi, ale za tie bude niesť opozícia zodpovednosť už v najbližších voľbách. Ako chcú presadzovať svoje myšlienky, ak vôbec nejaké majú, mimo parlament?

Odchod Matoviča z parlamentu určite nie je férovým krokom smerom k jeho voličom, ktorí do neho, aj keď nepochopiteľné, kládli určité nádeje. Matovič pri tom spravil v poslednej dobe viacero nepochopiteľných chýb, ktoré ho stoja hlasy voličov. Tento človek nikdy nebol prototypom citlivého politika, no práve city boli niečím, na čo sa Matovič od začiatku nového roka snažil tlačiť a kontinuálne na ne tlačí až dodnes. K jasnému pravičiarovi sa to ale vôbec nehodí a vyznie to vyslovene trápne, keďže mi to ako obyčajnému človeku príde ako trápne divadlo bez akejkoľvek hlbšej myšlienky.

Matovič ale nie je jediným výrazným opozičným politikom, ktorý v poslednej dobe opustil poslanecké lavice. Do Bruselu a Štrasburgu sa vydal Richard Sulík, pre výraznú kauzu poslanecké lavice opustil zase Daniel Lipšic. Otázka je teda logická. Kto bol a bude lídrom opozície v nadchádzajúcom období? Všetky výrazné osobnosti parlament opustili, no ani keď v ňom boli sa nedal určiť jednoznačný líder. Svoju úlohu v tom zohráva jednak neschopnosť a nekompetentnosť pravicových politikov, no aj sledovanie vlastných cieľov, čo im vo svojej podstate bráni dospieť k výraznejším dohodám.

Portál čas.sk nám ponúka niekoľko odpovedí na budúcnosť, no ani tie nie sú dostatočné. Boris Kollár a Marián Kotleba sa pre svoje radikálne názory neskombinovateľné s názormi zbytku opozície lídrami stať nemôžu. Títo ľudia síce oslovujú určitú skupiny ľudí, no v žiadnom prípade nemajú dosah na celé spektrum opozície. Veronika Remišová zas trpí značnou obmedzenosťou v odbornosti a táto chyba z nej nerobí vhodnú kandidátku. Nicholsonová má zas viacero konfliktov s predstaviteľmi radikálnejších opozičným strán a podobne ako Remišová trpí nekompetentnosťou. Šimkovičová ako nový líder je snáď len zlým vtipom. Dvojica Mihál-Beblavý je síce zaujímavá, možno aj kompetentná, no zatiaľ trpí malou podporou. Títo dvaja pri tom len pokračujú v starom príbehu zakladania ďalších a ďalších opozičných strán, čo opozíciu ako takú viac oslabuje ako posilňuje.

V rámci opozície teda logicky žiadny líder neexistuje a žiadna vyhliadka na zmenu nie je. Práve naopak, opozícia je rozhádaná a neakcieschopná a to už veľmi dlho. Niektorí ľudia kričia po zmene, ale tá zjavne nie je k dispozícii a preto by som pre tento moment radšej bol rád za relatívne stabilnú vládnu koalíciu.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557918x
Priemerná čítanosť článkov: 4851x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy