Založ si blog

Globsec? Čo je na ňom problematické?

Nikto nemôže spochybniť značný prínos Globsecu pre povesť Slovenska pred zahraničnými partnermi. Jedná sa vlastne o jedinečnú konferenciu, ktorá v Bratislave a vlastne ani na celom Slovensku nemá obdobu.

Pravidelne ako hostiteľská krajina vítame desiatky významných hostí, ktorí majú zväčša v rámci konferencie svoj vlastný panel s konkrétnou témou, týkajúcou sa bezpečnosti a medzinárodných vzťahov. Toto všetko by bolo zatiaľ úplne v poriadku a veľmi prínosné.

Problém ale nastane v momente, keď začneme skúmať pozadie tejto veľkej udalosti, ktoré síce nie je škandalózne, ale určite sa má zmysel nad ním minimálne zamyslieť. Konferencia predsa len nie je organizovaná štátom, no je ním veľmi masívne podporovaná, možno až nad akceptovateľný rámec.

Treba si totižto uvedomiť, že Globsec je veľmi zárobková akcia. Je nepochybné, že je to vďaka jej zaslúženej popularite, ale keďže zisky idú v prvom rade do súkromných rúk, možno nie je až tak potrebná rozsiahla finančná pomoc od štátnych orgánov. Bohato by stačilo materiálne a ľudské zabezpečenie, ktoré štát poskytuje napríklad službou polície, alebo zabezpečením niektorých priestorov.

Globsec má naozaj veľké množstvo sponzorov a partnerov, ktorí tejto udalosti poskytujú nevídané zázemie, ktoré by jej mohli závidieť viac menej hocikde. Aj napriek tomu sa štát každoročne rozhodne vynaložiť okrem materiálnych a ľudských zdrojov aj tie finančné. Podpora prichádza pri tom od troch rôznych ministerstiev: zahraničných vecí, vnútra a obrany. Z ministerstva zahraničných vecí pravidelne príde cca 200 tisíc eur, obrana tiež finančnými prostriedkami nešetrí. Ministerstvo vnútra poskytuje veľmi podstatnú ochranu.

Výsledok? Veľký zisk z konferencie sa distribuuje hlavne medzi približne troch ľudí a štát ostáva tak trochu naprázdno. Medzi týmito ľuďmi môžeme nájsť napríklad pána Káčera, ktorý je preukázateľné veľmi úzko prepojený s Mikulášom Dzurindom.

Týmto článkom nechcem povedať, že by Globsec nemal byť podporovaný – to v žiadnom prípade. Myslím si ale, že by jeho financovanie malo prebiehať transparentnejšie v prípade, že sa na konferenciu budú aj naďalej vynakladať nemalé verejné prostriedky.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558527x
Priemerná čítanosť článkov: 4857x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy