Založ si blog

Potraviny sú nekvalitné a Komisia nečinná

Na medzinárodnej politickej scéne je z pohľadu V4 asi najskloňovanejšou aktuálnou témou dvojaká kvalita potravín. Jedná sa v skratke o to, že na východ Európy rôzni činitelia dodávajú menej kvalitné potraviny ako na západ a do iných častí Európy. Čo je dôvodom? To je priestor na diskusiu, ale situácia je určite natoľko vážna, že by sa mala riešiť čo najurgentnejšie.

Z tohto pohľadu bol veľmi podstatný spoločný postup krajín V4. Tie sa rozhodli situáciu riešiť celkom verejne a bez zbytočného váhania. Treba priznať, že sa situácie chopil najmä slovenský premiér Róbert Fico, ktorý si naplánoval stretnutie s najvyšším predstaviteľom Európskej Komisie Junckerom. Ten mi však nepríde moc odhodlaný neodkladne riešiť situáciu. V prípade, že bude Komisia v tejto veci nečinná, V4 by sa mala obrátiť iné orgány.

Táto otázka je mimo iného aj problémom z pohľadu potravinovej bezpečnosti. Tá by mala byť dodržiavaná a to v záujme každého člena EÚ. Práve preto považujem Ficov postup v tejto veci za správny.

Zo stretnutia Fica s Junckerom mám však zmiešané pocity. Juncker síce pripustil, že sa situáciou bude zaoberať, no vôbec nepredstavil konkrétne kroky. Krajiny V4 sa teraz možno v tejto otázke trošku upokoja, no určite by nemali ostať nečinné.

Juncker samozrejme nezabudol pripomenúť svoju spokojnosť s faktom, že krajiny V4 prvýkrát žiadajú o výraznejšie prejavovanie kompetencií Komisie, no to vôbec nie je ta najpodstatnejšia vec, ktorú si mal na stretnutí s Ficom uvedomiť. V prvom rade je dôležité, aby si Juncker uvedomil, že dvojaká kvalita potravín nemusí viesť len k ohrozovaniu zdravia občanov východnej časti EÚ, ale aj k ohrozeniu regionálnej bezpečnosti.

A z tohto pohľadu by mala Komisia zasiahnuť ihneď a nie v priebehu niekoľkých rokov, ako to sám Juncker naznačil.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Do paláca prišla sociálna demokracia. Čo očakávajú od prezidenta Pellegriniho odborári, zamestnávatelia či pacienti? (anketa)

17.06.2024 06:00

Denník Pravda sa spýtal zástupcov pracujúcich, zamestnávateľov, pacientov či kultúrnej obce, čo od nového prezidenta Petra Pellegriniho očakávajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 561862x
Priemerná čítanosť článkov: 4886x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy