Založ si blog

Opozícia je opäť svätá, dozorná rada pyká

Súčasná politická situácia sa vo veľkej miere točí okolo prestrelenej odmeny pre právnickú firmu, ktorá Slovensko zastupovala v spore o VE Gabčíkovo. Jedná sa o kauzu, ktorá je riešená vo všetkých možných smeroch, no ani tento fakt opozícii nestačí.

Už to akosi z tej praktickej politiky posledných rokov poznáme. Opozícia sa chytí každej slamky v podobe kauzy, následne sa na obrazovkách objaví pár „nevinných“ Obyčajných ľudí, pár liberálov a pár Kollárovcov, u ktorých ani neviete, že kam ich zaradiť. O pár dní na to čítame, že skupina poslancov zvolala mimoriadnu schôdzu, na ktorej chce buď niečo bezcieľne riešiť, alebo chce odvolať ministra, ku ktorému často dôkazy ani len z diaľky nevedú.

Môžeme sa baviť o tom, že odmena právnickej firme bola primeraná tomu, koľko štát na tomto spore získal. Udiať sa totižto mohol aj opačný scenár a prehraný spor by pre SR znamenal, že by o spomínaných 700 miliónov Eur prišla. Spor bol však pre krajinu víťazný a či sa nám to páči, alebo nie, vyhrala ho práve predmetná právnická firma. Aj takto sa môžeme na celú záležitosť pozerať.

Na druhú stranu je však pravdou to, že 77 miliónov Eur je predsa len veľa. Nenastala však chyba na úrovni ministerstva hospodárstva, ale na úrovni MH Manažmentu, čo je akýsi pozostatok po FNM. Týmto smerom boli nastavené aj opatrenia, ktoré minister Žiga v rámci nápravy situácie vykonal. V prvom rade ide o zníženie dohodnutej odmeny na niečo cez 17 miliónov Eur. Zo 77 na 17, uznajme, to je celkom slušný pokles. V druhom rade bola odvolaná celá dozorná rada MH Manažmentu a existuje predpoklad, že po úprave niektorých stanov budú padať aj ďalšie hlavy. Osobne mám teda za to, že účel, pre ktorý opozícia protestovala, bol celkom slušne naplnený. Existuje teda podozrenie, že v prípade opozície ide len o nejaký silený PR ťah s cieľom namotať ďalších voličov.

Pravica pri tom nie je zárukou transparentnosti v takýchto veciach. Kde je to preboha napísané? Keď pravica privatizovala strategické podniky, čo je samé o sebe katastrofa, najímala si poradcov, ktorí jej radili vybrať si jedného záujemcu z celkového počtu jeden. Musela to byť teda „veľmi ťažká“ voľba a odmena sa mohla pohybovať vo výške vyjadrenej 7-ciferným číslom.

Očakávam teda, že s prejavmi vystúpia všetci kandidáti opozície na županov (ktorí sú zároveň členmi NR SR) a všetky akože „biele vrany“ – všetko toto len za účelom reklamy.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Salma

Nebránime Izrael, ale seba, tvrdia Jordánci po zostrelení iránskych dronov. Princezná Salma v tom prsty nemala.

16.04.2024 16:33

Obrázky na sociálnych sieťach ukazujú kráľa Abdalláha ako zradcu s izraelskou vlajkou. A o jeho dcére, princeznej Salme, pilotke vzdušných síl, sa šíria dezinformácie, že zostrelila šesť iránskych bezpilotných lietadiel.

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557429x
Priemerná čítanosť článkov: 4847x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy