Založ si blog

Voľby do VÚC ako odraz reality

Nadchádzajúce voľby do VÚC budú z mnohých dôvodov výnimočné. Viem, politici tak hovoria o všetkých voľbách, lenže ja nie som politik. Mám rád tvrdé a priame kampane, kandidáti dokonca niekedy môžu prekročiť hranicu, pokiaľ to je vkusné a pokiaľ tým ľudí oslovujú.

A čo tie dôvody? Hneď na prvom mieste by som spomenul fakt, že ľudia vedia o VÚC čoraz viac. Nečudoval by som sa, keby bola volebná účasť citeľne vyššia ako tomu bolo v predchádzajúcich voľbách. Ľudia možno viac pociťujú prácu VÚC, mnohým možno nie je ľahostajné, kto ich zastupuje – teda aspoň dúfam.

Treba si uvedomiť, že župan nie je tým jediným, koho si cez víkend volíme. Všetky tie dôležité kompetencie VÚC (v ktorých sa často nevyznajú ani len samotní kandidáti) sa týkajú aj poslancov. Môžeme si zvoliť toho najlepšieho župana, ale ak máme hlúpych poslancov, sám župan proti ním nič moc nezmôže. Rovnako tak by sme mali byť konzistentní vo svojej voľbe. Pokiaľ volíme kandidáta na župana, ktorý kope za Smer, nemalo by zmysel dávať hlasy kandidátom na poslanca, ktorí sú napríklad z SaS. Treba myslieť na to, že silné vedenie župy musí mať podporu v župných poslancoch. Ak nebude existovať názorová zhoda v dôležitých otázkach, doplatíme na to vždy my – voliči. Napríklad môže vďaka takejto nezhode v kraji nastať rozpočtové provizórium, čo určite nikto z nás nechce.

Ďalším dôvodom dôležitosti týchto volieb je naša možnosť ukázať, že nie sme hnedí voliči – chcem tým povedať, že nevolíme náckov a fašistov ako našich zástupcov. Stále dúfam, že BBSK bol len omyl a v týchto voľbách to napravíme. Nech už volíte hocikoho, voľte radšej demokrata.

Pevne teda verím, že naša voľba bude dobrá a že príde čo najviac ľudí, aby bol župan naozaj županom všetkých občanov v kraji a nie ako náš prezident, ktorý je prezidentom a kráľom všetkého možného, len nie občanov SR. V neposlednom rade dúfam, že demokratickí politici vyzvú ľudí k tomu, aby šli voliť a aby nevolili hnedých – zatiaľ som takúto iniciatívu zaregistroval len od premiéra.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558377x
Priemerná čítanosť článkov: 4855x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy