Založ si blog

Kiska nezjednocuje, ale rozdrobuje opozíciu

Andrej Kiska prišiel do politiky s veľkými ambíciami. Chcel spájať a nie rozdeľovať, chcel byť prezidentom všetkých občanov a chcel vniesť do politického života určitý poriadok. To, čo vidíme po jeho mandáte, je ale presný opak toho, čo sľuboval.

Zaujímavý je však jeho prístup k opozícii, ktorý pre normálneho človeka nie je vôbec predvídateľný. Bohvie, či je to Kiskom, alebo jeho tímom poradcov s autokratickými tendenciami, ale Kiska nie len, že nie je prezidentom všetkých občanov, no dokonca stráca kontakt ešte aj so svojim voličom, ktorý je z neho značne sklamaný. Namiesto spájania opozície momentálne Kiska robí presný opak a mám pocit, že jeho preferenčný potenciál značne upadá a spomenuté fakty sú toho významným faktorom.

Vzťah Kisku a opozície bol do značnej miery počas prvých dvoch rokov jeho mandátu kooperačný. Opozícia videla v Kiskovi boha, ktorý ju konečne dovedie k úspechu. Nikdy ho však nenazvala opozičným lídrom, lebo sa do tejto role pasuje Richard Sulík, predseda najsilnejšej opozičnej strany. A tu nastáva problém. Akonáhle začal Kiska hovoriť o svojich cieľoch v parlamentnej politike, parlamentné opozičné strany potichu dúfali, že ich jednoducho podporí a chopia sa moci.

Kiska však chce zjavne viac. Kiska nechce už len sedieť v paláci, podpisovať zákony, menovať ľudí do rôznych pozícii a usmievať sa na rôznych reprezentatívnych akciách. Kiska chce vládnuť, chce mať moc – jednoducho trpí presne rovnakou slabosťou, ako veľa ľudí v okolí každého z nás. Po vzniku projektov ako Progresívne Slovensko (PS) a Spolu, sa vzťahy medzi Kiskom a parlamentnou opozíciou stali citlivejšími.

Sulík začal pristupovať ku Kiskovi oveľa tvrdšie a čo nás asi prekvapilo mnohých, začal ho za niektoré veci otvorene kritizovať – napríklad za zavádzanie voliča. V tomto treba dať ale Sulíkovi za pravdu. Kiska ku svojmu voličovi rozhodne nie je úprimný.

Naviac, čísla z posledného prieskumu hovoria jasne. Kiska poplietol opozičného voliča a ten úplne nevie, kto vlastne dnešnú opozíciu tvorí. Posledný prieskum ukázal, že by sa do parlamentu dostalo až desať strán a to sa ešte neráta so vznikom Kiskovho vlastného projektu, ktorý vyzerá ako najpravdepodobnejší scenár jeho zapojenia do parlamentnej politiky.

Takže čo spraví Kiska – pridá sa k PS, k Spolu, alebo vytvorí niečo vlastné? Nech už bude naplnený hocijaký z týchto troch scenárov, Kiska opozíciu rozdrobí a rozháda.  

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 559450x
Priemerná čítanosť článkov: 4865x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy