Založ si blog

Voliči nezabúdajú. . .

 

„ Pýcha predchádza pád“, aj tak by sa dala stručne definovať osobnosť predsedu strany Sieť, ktorého politická ambícia vytvoriť alternatívu Smeru a ponúknuť aj lídra opozícii naráža na jeho prešľapy.

 

Jasnou prioritou Siete má byť od jej založenia vytvoriť štát, kde na prvom mieste bude človek a jeho potreby. Procházkovo videnie štátu si dovolím odcitovať: „„Presadzujeme jednoduchý a funkčný štát, ktorý nehovorí ľuďom, ako majú žiť. Nedusí ich, nešikanuje, dáva im priestor. Zadefinujte si to, ako uznáte za vhodné, ale my sme pravý stred,“

http://www.teraz.sk/slovensko/prochazka-predstavil-stranu-siet/82413-clanok.html

 

S odstupom času, najmä po zverejnení nahrávky s Igorom Matovičom je na mieste uvažovať, čo mal predseda Siete na mysli pod štátom, ktorý nešikanuje ľudí a dáva im priestor. Nevedno, či uvedeným vnímaním mal na mysli aj záujem štátu na riadnom výbere daní.

 

proch

 

Keď sa nezaujatý človek pozrie na vývoj preferencií strany Sieť od jej vzniku do súčasnosti, dospeje k záveru že veľmi slušný nárast preferencií strany Sieť v mesiaci máj ( 13,3%) a mesiaci jún r. 2014 (15,8%) predchádzal rapídnemu poklesu v mesiaci júl ( 10,6%). Zrejme aj pre neschopnosť opätovne získavať dôveru voličov je v súčasnosti dôveryhodnosť Siete na rovnakej úrovni ako v júli 2014 ( 10,5%), čo znamená pokles preferencií o výrazných 5,3%. S takýto vývojom sa Sieť bude o rok považovať za tzv. planktón.

 

Rok I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
2014 . . . . 13,3 15,8 10,6 11,6 11,2 12,2 12,5 11,4
2015 11,3 11,0 9,3 10,9 10,8 10,5

https://sk.wikipedia.org/wiki/SIE%C5%A4_%28politick%C3%A1_strana%29

 

Vyvstáva preto otázka, ako je možné, že strana s novou politickou kultúrou, nedokáže za 1 rok osloviť dostatok voličov, aby upútala svojim programom a zároveň vyvrátila pochybnosť o financovaní prezidentskej kampane? Existuje len jediná odpoveď… voliči nezabúdajú na prešľapy politikov a stranám to vo voľbách vedia „spočítať“. Stranu Sieť vnímajú voliči aj po viac ako roku s mimoriadnou ostražitosťou a na rozšírenie jej voličskej základne ostáva R. Procházkovi necelých 8 mesiacov čo nie je až také dlhé obdobie vzhľadom na doterajší vývoj dôvery.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558505x
Priemerná čítanosť článkov: 4857x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy