Založ si blog

Študenti sa tvária, že im vláda nič nedala

V roku 2015 dostali študenti prísľub, že Smer do svojho programu zahrnie rekonštrukciu internátov a dotácie bývania pre študentov. Je pravda, že od tejto doby už nejaký čas prešiel, no aj napriek tomu sa netreba tváriť, že Smer ako strana sľuby neplní – tí, ktorí si každé ráno otvárajú Denník N: pre vás by som mal upozornenie, aby ste tento článok nečítali, lebo by mohol uškodiť vášmu kaviarenskému zdraviu.

Študentská rada vysokých škôl nedávno odoslala premiérovi otvorený list, v ktorom ho žiada o plnenie sľubov. Keby sa človek, ktorý nikdy nebol u nás, na ten list pozrel, mal by pocit, že študenti sú v našej krajine utláčaní a nevedia sa domôcť svojich práv. Tak si povedzme veci na rovinu.

Po prvé, žiadna vláda nespravila pre študentov toľko, ako vlády pod R. Ficom a to najmä v období prvých dvoch sociálnych balíčkov. Problémom však je, že si študenti už veľmi rýchlo zvykli na ušetrené peniaze, napr. za dopravu. Rekonštrukcia internátov a dotácie na bývanie sú súčasťou tretieho balíčka. Ten bol stranou Smer predstavený ako program pre posledné voľby. Tie síce strana vyhrala, ale bola nútená ísť do koalície s partnermi – mimochodom, spôsobili to aj hlasy od týchto mladých ľudí, ktoré smerovali do kontajnerov menom OĽaNO, Sme Rodina, alebo ĽS-NS. Ale nevadí.

Aby sme sa pochopili, ja v žiadnom prípade nespochybňujem potrebu rekonštruovať internáty, čo ale spochybňujem, je čistý a nestranný úmysel študentskej rady. Koniec koncov, nebolo by to prvýkrát, čo by prezident Kiska alebo OĽaNO platili študentom za to, že sa im „niečo nepáči“.

Po druhé, študenti síce radi pýtajú, no pri tom samých seba často prezentujú ako presvedčených pravičiarov. Ak sú takí presvedčení, nech im intráky zrekonštruuje trh, lebo presne tak by to robil jeden z ich idolov, „odborník“ a z ekonomického hľadiska výrazný pravičiar Sulík, ktorému stačí pár šlukov na to, aby si získal veľa hlasov študentov.

Po tretie, dane síce nikto platiť nechce, ani byrokraciu nikto nechce, ale akonáhle sa niekomu niečo nepáči, očakáva nápravu štátu. Ja som za, nech je štát aktívny, prečo nie, ale potom sa netvárme, ako tu chceme trh a stop reguláciám a verte tomu, že väčšina týchto študentov takéto názory prezentuje a je to dosť trápne.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558457x
Priemerná čítanosť článkov: 4856x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy