Založ si blog

Prečo je morálny profil R. Procházku v troskách?

Nie odpovede „pol na pol“ o platbe za inzerciu na čierno a „pol mega“ o nákladoch kampane sú achillovou pätou výstupu R. Procházku na nahrávke I. Matoviča. To čo ho usvedčuje a diskvalifikuje najzásadnejšie je veta, ktorá odznela o niečo neskôr. „Lebo pri takom objeme to proste nemá kto ako odkontrolovať“, odpovedá Procházka na otázku Matoviča, či chce za inzerciu platiť časť oficiálne a časť načierno. Táto veta totiž dokazuje, že R. Procházka si bol v onom čase plne vedomí toho, že ide konať niečo nekalé, resp. protizákonné.

P31-690x460

Aktuálnou domácou úlohou spin doktorov R. Procházku je urobiť všetko preto, aby kauza „nahrávka“ čo najskôr zhasla, pochopiteľne. Lenže úloha kritickej verejnosti je pýtať sa jej hlavného aktéra – ak opomenieme I. Matoviča, ktorý sa na tlačovke po zverejnení nahrávky otvorene priznal k porušovaniu zákona o konflikte záujmov, keďže podľa vlastných slov vždy bude pomáhať firme vydávajúcej jeho noviny – pýtať sa jej hlavného aktéra, teda R. Procházku, čo od neho môžeme čakať na poste budúceho premiéra, na ktorý sa chystá, ak už dnes, bez vládnej moci, zjavne nemá probléme so spáchaním trestného činu.

Matovič: „… tá baba, čo bola od teba, alebo čo, tak hovorila, že viete to platiť tak, že nejako, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, jak to chceš, nám to je.“ Procházka: „Jak mi, jak mi ty to umožníš?“ Matovič: „Jak ty chceš, ty povedz.“ Procházka: „Pol na pol.“ Túto pasáž už poznáme všetci a je sama o sebe pre R. Procházku dosť priťažujúca, keďže dokazuje, že je pripravený spáchať trestný čin daňového podvodu. Čo by to asi pre jeho politickú kariéru znamenalo v slušnej krajine?

O pár minút neskôr opäť Procházka priznáva, že platiť časť ofic a časť načierno by mu „pomohlo“. Matovič: „Lebo ona vtedy vybehla na Rada, na toho konateľa, s tým, že niečo sa najprv sa dohodli na cene a potom, teda, ale že pán Procházka by to chcel, že časť vlastne bez dokladu a časť s dokladom.“ Procházka: „Ty kokos…“, avšak o chvíľu neskôr na toto odpovedá: „Akože toto, mne by to pomohlo …“. A rovnako, v neskoršej fáze rozhovoru Procházka opäť na otázku Matoviča, či je mu jedno v akom pomere by za inzerciu platil oficiálne a v akom „bez dokladu“, Procházka odpovedá, že mu to je jedno, kľudne aj 90% neoficiálne. …

Potom je samozrejme ešte Procházkovo priznanieže kampaň ho stála „pol mega“, teda „jemne“ viac, približne o 250-tisíc eur (7,5 mil. Sk) viac, ako oficiálne priznal Ministerstvu financií.

Čo ale nad rámec týchto „drobných nepríjemností“ Procházkovi priťažuje najviac je nasledujúca replika z rozhovoru: Matovič: „… Toto by si chcel zaplatiť pol na pol približne, tak?“ Procházka: „Jak s tým nemáš ty problém. Lebo pri takom objeme to proste nemá kto ako odkontrolovať.“ Práve z tejto vety je úplne zrejmé, že R. Procházka veľmi dobre vedel, že to na čom sa s Matovičom práve dohaduje je z jeho strany porušením zákona. Pre neho však bolo podstatné, že „mne by to pomohlo“, ako sám na nahrávke hovorí.

Ak si uvedomíme, že R. Procházka pri svojej „obhajobe“ po zverejnení povedal len to, že ho mrzí, že ten rozhovor s Matovičom viedol (mimochodom aj Váhostav mrzelo že obral svojich dodávateľov o milióny …) ale nijak nespochybnil jeho obsah – ktorý ho usvedčuje z klamstva, plánovania trestného činu daňového podvodu a nezákonného financovania kampane – tak ak Procházka hovorí, že necháva na ľuďoch, aby si urobili svoj záver, potom záver každého kto vie spočítať dva a dva musí byť taký, že morálny profil R. Procházku je nahrávkou I. Matoviča v troskách.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 557745x
Priemerná čítanosť článkov: 4850x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy