Založ si blog

Prípad malého Marca ožíva, čo na to naša vševediaca opozícia?

Parlamentný výbor pre sociálne veci vo štvrtok oživil prípad maloletého Marca, ktorého mal v máji súdny úradník veľmi nevhodným spôsobom odobrať zo školy a odovzdať matke. Konkrétne sa výbor zaoberal správami z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (prezentoval minister Richter) a z ministerstva spravodlivosti (prezentovala ministerka Žitňanská).

Hlavným záverom ministerstva spravodlivosti je tvrdenie, že prišlo k porušeniu právnej normy, pri čom už bola vyvodená zodpovednosť – súdny úradník bol na vlastnú žiadosť prepustený z funkcie. Obe ministerstvá zároveň pracujú na opatreniach, ktoré by v budúcnosti mali zamedziť vzniku takejto situácie. Vo všeobecnosti vývoj okolo tohto prípadu vnímam pozitívne, keďže sa okrem vyriešenia objavila aj vôľa vytvoriť určitú formu prevencie, minimálne v podobe novej vyhlášky týkajúcej sa procesných kódexov. Táto nová vyhláška je už dnes platná.

Tento prípad je v určitom zmysle aj odpoveďou pre opozičné vyhlásenia o nefunkčnom systéme sociálnoprávnej ochrany mladistvých na Slovensku.  Tento systém sa naopak prejavil celkom schopne. Kauza Čistý deň nebola svojou povahou rovnaká a vyžaduje si oveľa dôkladnejšie a tým pádom aj dlhšie vyšetrovanie, ktorého prevedenie zabezpečia príslušné orgány a nie médiá a Matovičova platená crew v diskusiách. Je zvláštne, že sa opozícia vyjadruje spôsobom, ktorý len dokazuje jej neschopnosť a neodbornosť a niet sa potom čo čudovať, že z mesiaca na mesiac jej sila slabne. Možno ak by sa prestala hrať na najvyššieho sudcu a zároveň bulvárnika v štáte a začala by robiť konštruktívnu politiku rokujúc s vládnou garnitúrou, nemusela by sa len udržiavať, ale mohla by rásť. Vzhľadom na nízku inteligenciu jej zloženia o takomto vývoji však veľmi pochybujem.

Ak sa teda chceme konštruktívne a vecne baviť o sociálnych veciach, treba uznať, že v tomto konkrétnom prípade bola reakcia systému ako celku naozaj veľmi pružná. Poslankyne opozičných strán SaS a OĽaNO si môžu aj zuby vylámať, ale myslím si, že k tejto veci ich typickú tlačovku o ničom robiť nebudú.

V najbližších dňoch očakávam, že sa celá opozícia bude sústrediť na iné témy, aby sa na túto pozitívnu vec čo najskôr zabudlo. Vlastne pokiaľ som dobre počul, šašo Matovič už začal dnes. Pravicové amerikofilné médiá zas budú otvárať iné témy z dôvodu, aby sa zabudlo na to, ako sa na nás tí skvelí amíci vykašlali pri voľbe nového šéfa OSN.

Čo už, tento pravicový svet nie je zjavne ani náhodou o faktoch.

Šefčovič môže predstavovať rovnováhu v spoločnosti, Mistrík nie

15.01.2019

Sledovať médiá a opozíciu v týchto dňoch, to je pomaly lepšie, ako keby v kinách vyšiel nový Harry Potter. Od oznámenia pravdepodobnej kandidatúry Maroša Šefčoviča na prezidenta SR, je v jednotlivých redakciách, v ktorých majú niektorí novinári Kiskov portrét možno aj na stole, veľmi rušno. Niet sa čo čudovať, Smer proti tejto skupine ľudí už takmer naisto [...]

Šefčovič má kvality a vlastnosti dobrého prezidenta

11.01.2019

Nezaujatý a poctivý volič sa pri týchto prezidentských voľbách doteraz pravdepodobne obával o svoju voľbu v marcových prezidentských voľbách. Kandidáti naozaj nevyzerali veľmi príťažlivo, keďže medzi nimi boli väčšinou ľudia, ktorých si v úrade prezidenta vieme predstaviť možno tak v nejakej karikatúre, alebo komédii. Neviem, čím to je, ale aj keď sa objaví [...]

Sulík a Kočner – dvojica s vplyvom

06.12.2018

Dnes doobeda som s nechuťou zastihol článok o nahrávke Gorila, ktorej originál mal vlastniť podnikateľ Kočner a ktorý mal ukázať, resp. prehrať, vtedajšiemu predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi. Nemyslím si, že je z pohľadu Sulíka šťastnou stratégiou stále dookola uverejňovať útržky z rozhovorov s Kočnerom. Už len fakt, že sa s ním ako predseda parlamentu [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 558370x
Priemerná čítanosť článkov: 4855x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy